Analize medicale - Hematologie - Examenul frotiului de sange periferic

Tehnica efectuarii frotiului de sange periferic

Materiale necesare
1. Flacon cu alcool-eter;
2. Vata, hartie de filtru in benzi de circa 1 cm latime;
3. Ace pentru injectii subcutanate, in cutie metalica, sterile;
4. Lame pentru microscopie, eventual impachetate, curate;
5. Lama slefuita.

Metoda
Recoltarea sangelui la adult se face din pulpa degetului (preferabil mediu) sau din lobul urechii. La nou nascuti si copil, din pielea fetei plantare a calcaiului. Se freaca bine regiunea respectiva cu un tampon de vata imbibat in alcool-eter. Se lasa sa se evapore alcool-eterul. Se inteapa rapid, scurt, destul de profund, pana in hipoderm, cu un ac pentru injectii subcutanate. Prima picatura de sange apare spontan, nu prin apasare. Se sterge cu hartie de filtru. Se utilizeaza picaturile urmatoare.

Lamele pentru intins se pun pe o faie de hartie alba pe masa. Intre policele si indexul drept tinem o extremitate a lamei slefuite si ciobite, culegand pe mijlocul celeilalte extremitati ale lamei o picatura de sange, cu diametrul cam de 3 mm. Se aplica extremitatea lamei cu picatura de sange pe extremitatea dreapta a lamei de frotiu sub un unghi de 45-55 grade. Se dau 2-3 miscari de lateralitate ca sangele sa se intinda pe linia de contact a celor 2 lame. Se impinge lama ciobita catre stanga cu o miscare uniforma. Frotiul terminat se agita imediat ca sa se usuce. Toata aceasta manopera trebuie facuta rapid. Sangele se coaguleaza.

Un frotiu corect are limitele marginale la o mica distanta de la marginea lamei, este usor translucid si de culoare roz-galbuie, usor caramizie. Daca picatura va fi mare, frotiul va fi gros, daca picatura e prea mica, frotiul va fi insuficient.