Analize medicale - Hematologie - Hemoglobina

Culoarea rosie a sangelui, respectiv a globulelor rosii este data de o substanta chimica care contine un pigment pe baza de fier, numit hemoglobina. Aceasta substanta are capacitatea de a fixa oxigenul din aer la nivelul plamanilor, pe care apoi de a-l transporta in tot organismul, la celule. Molecula de hemoglobina este un tetramer format din 4 grupari heminice (Hem) si globina constituita din 2 perechi de lanturi polipeptidice. Hem-ul este format dintr-o molecula de protoporfirina legata de un atom de fier. Fiecare hem este legat de un lant polipeptidic. Exista 4 tipuri de lanturi polipeptidice.

Valori normale
Barbati: 13-16 g la 100 ml sange
Femei: 11-15 g la 100 ml sange

Scaderi patologice
Valori scazute ale hemoglobinei se intalnesc in: Hemoglobine anormale

Carboxihemoglobina: este un compus reversibil rezultat prin legarea monoxidului de carbon la Hb. Afinitatea Hb pentru acest gaz este de 210 ori mai mare decat pentru O2, ceea ce explica rapiditatea aparitiei si gravitatea intoxicatiei cu CO chiar in situatiile in care concentratia lui in aerul inspirat este relativ mica. In sangele normal, concentratia carboxihemoglobinei este de 0-2% din Hb totala, iar la fumatori este 2-4% si poate ajunge chiar pana la 10%. Cel mai caracteristic semn al intoxicatiei cu CO este culoarea rosie purpurie a tegumentelor si mucoaselor. Oxigenoterapia hiperbara prin dislocarea CO de pe hemoglobina reprezinta baza tratamentului intoxicatiilor cu CO.

Sulfhemoglobina: este un derivat stabil nefunctional al hemoglobinei. Se considera a fi un produs de denaturare oxidativa a hemoglobinei. Structura hemoglobinei este modificata prin existenta unui atom de sulf legat de fiecare grup heminic.

Methemoglobina: numita si hemiglobina este o ferihemoglobina in care fierul feros s-a transformat in fier feric, pierzandu-si astfel capacitatea de fixare a oxigenului.