Analize medicale - Imunologie - NSE (Neuron Specific Enolase)

NSE inseamna "Neuron Specific Enolase" si este o enzima glicolitica, ea fiind localizata in special in citoplasma neuronala. Neuron Specific Enolaza este una dintre cele cinci izoenzime ale enzimei glicolitice enolaza. Aceasta din urma este eliberata atunci cand tesutul nervos este traumatizat.

Enolazele sunt homodimeri sau heterodimeri avand trei subunitati: alfa de aproximativ 46kDaltoni, beta de aproximativ 44 kDaltoni si gamma avand aproximativ 46 kDaltoni. Subunitatea alfa este prezenta in cele mai multe tesuturi, in timp ce sununitatea beta se intalneste numai in muschi.Subunitatea gamma este prezenta preponderent in neuroni precum si in celule neuroendocrine normale si tumorale.

In neoplasmele neuroendocrine intalnim adesea coexpresia NSE si Chr A( chromogranin A). Izoenzima gamma-gamma a enolazei se intalneste in concentratie crescuta in sange in cadrul cancerului pulmonar cu celule mici si in neuroblastoma.

NSE poate fi eliberata in concentratie crescuta in sange in neoplasme neuronale sau neuroendocrine si de asemenea in cancerul pulmonar.

Cresteri ale NSE se intalnesc in neuroblastom, dar si alte tumori ale copiilor. Totusi nivelul de peste 100 ng/ml la copil este inalt sugestiv pentru neuroblastom.Cresteri se mai pot intalni si la pacienti care fac dializa.

Metoda de testare cea mai folosita se numeste RIA.

Valorile de referinta
0-12.5-15 ng/mL.
Valorile crescute
15-40 ng/ml.

Alte afectiuni unde se intalneste un nivel seric crescut al NSE: NSE a fost detectat la pacienti cu neuroblastom si cancer pulmonar cu celule mici (small cell lung cancer-SCLC), dar si la pacienti cu tumora Wilms, melanom, cancer de tiroida, rinichi, testicul si pancreas.

NSE se foloseste mai ales pentru monitorizarea tratamentului si evolutiei cancerului pulmonar cu celule mici, a neuroblastomului, a cancerului tiroidian medular.

Sursa: focuslab.ro