Printeaza articolul

Nevoile nutritionale speciale ale femeilor

Sarcina afecteaza necesitatile nutritionale ale femeilor
Menstruatia, sarcina, alaptarea si menopauza sint stari care sint caracteristice capacitatii de reproducere a femeii. Dar tot aceste stari afecteaza si tipul de hrana necesar femeii pentru a supravietui cu bine acestor incercari si schimbari ce au loc in organismul ei. Specialistii australieni, in urma unui amplu studiu difuzat si pe net, au stabilit ca exista numeroase legaturi intre modul de hranire si aceste stari caracteristice femeilor.

Hrana si sindromul premenstrual
Afluxul de hormoni din ciclul menstrual al femeii are un mare impact asupra corpului si starii psihice a femeii. Înaintea menstruatiei femeile sint mai energetice, dar unele dintre ele au pofte la inceputul acestei faze. Hrana bogata in proteine poate potoli aceste pofte, dar nu trebuie sa uitam de alte grupuri nutritionale, mai ales carbohidratii, care ar trebui sa fie prezenti la fiecare masa. Specifica pentru aceasta perioada din ciclu este si retentia de lichide deoarece unii hormoni pot induce retinerea de saruri in organism. Cu cit retinem mai mult sodiu, cu atit retinem mai multe lichide in tesuturi. Pentru combaterea acestui lucru trebuie sa consumam mai multe produse bogate in calciu si plante verzi. Alte simptome ale sindromului premenstrual sint oboseala, constipatia, dispozitie schimbatoare. Pentru a usura aceste afectiuni trebuie sa consumam multe fructe si legume, cereale integrale, peste si trebuie redus consumul de zahar, sare, carne, grasimi animale, alcool, cafea si tutun. S-a demonstrat de asemenea ca vitaminele din grupul B, in special vitamina B6, ca si exercitiile fizice usoare, ca mersul pe jos in fiecare zi, reduc mult aceste simptome.

Fierul si anemia
Fierul este mineralul care, impreuna cu alte substante, creaza hemoglobina, cea care transporta oxigenul din singe. Femeile au o nevoie mai mare de fier decit barbatii, de circa 16 mg/zi pentru a compensa pierderea din timpul menstruatiei, cam 1 mg/ zi de singerare.

Carenta de fier cauzeaza anemia, aceasta afectind in special femeile. Simptomele anemiei sint oboseala si lipsa de aer. Aceasta deficienta se poate traduce la femeile insarcinate si prin riscul de a naste prematur sau copii foarte slabi si cu sanatate subreda. Putem asimila fier din ficat, carne, galbenusuri de ou, legume, nuci si plante verzi, iar produse ca fibre, alcool si acidul tanic din ceai pot inhiba aceasta asimilare.

Vitaminele si mineralele in timpul sarcinii
Efortul neobisnuit depus de o femeie insarcinata poate cauza deficiente daca mama nu-si schimba dieta. Femeile insarcinate au nevoie de 140 kcal in plus, ceea ce poate fi atins daca maninca putin mai mult in fiecare zi.

Lipsa de calciu este una dintre deficientele intilnite la femeile insarcinate deoarece acesta este transferat din mesele mamei catre foetus. De aceea trebuie marit consumul de calciu pentru a conserva masa osoasa a mamei, dar satisfacind si nevoile foetusului. Sursele de calciu sint produsele lactate.

O alta deficienta ar putea fi cea in acid folic deoarece nevoia de acid folic in timpul sarcinii se dubleaza, acest acid fiind necesar pentru dezvoltarea si cresterea celulelor. Cercetarile au demonstrat ca o astfel de deficienta la inceputul sarcinii poate cauza defecte ale tubului neural al copilului. Surse: verdeturi, pui, oua si cereale.

Zincul este vital pentru mentinerea sanatatii celulelor. Dar suplimentele de fier pot interveni in absorbtia zincului astfel incit este necesar si un supliment de zinc la femeile insarcinate. Surse: carne, ficat, oua si fructe de mare.

Alaptarea si deficientele ei
Necesarul de nutrimente creste foarte mult in timpul alaptarii, 500-800 kcal. Cele mai importante produse din hrana din aceasta perioada sint proteinele, calciul, vitamina C, acidul folic, zincul, magneziul, vitamina B6 si lichidele. Femeile care alapteaza pot suferi de carente de calciu si fier, ceea ce poate fi contracarat prin marirea cantitatii de calciu si fier asimilata prin hrana, dar si prin suplimente.

Osteoporoza si calciul
Osteoporoza este o boala ce cauzeaza subtierea oaselor, care devin slabe si usor de fracturat. Cele mai expuse acestei boli sint femeile dupa menopauza, deoarece nivelul de estrogen este redus. Aceasta afectiune poate fi cauzata de lipsa de calciu in timpul anilor de crestere, dieta si exercitiu fizic, cure de slabire si proteinele de origine animala. Rezistenta oaselor depinde in mare masura de cantitatea de calciu asimilata in tinerete. Estrogenul, exercitiul fizic, fumatul si dietele pot afecta absorbtia calciului, ca si sarea, cafeaua si alcoolul. Proteinele de origine animala consumate in cantitati uriase maresc pierderea de caliu prin urina.

Vitamina D si calciul
Asimilarea calciului se mareste datorita vitaminei D, iar metabolismul oaselor este normal. Surse: peste, oua, ficat, lactate, lapte de soia, seminte de susan.

Fitoestrogenul poate imita efectele benefice ale estrogenului
Fitoestrogenul este o substanta asemanatoare estrogenului si care se gaseste in anumite plante comestibile ca cerealele integrale, linte, seminte de susan, nuci, migdale, legume ca soia si mazarea, ceaiurile de plante si uleiul de masline. Estrogenul este un hormon care este foarte necesar pentru sanatatea organismului. Exista o legatura intre nivelul ridicat sau scazut de estrogen si bolile de inima, cancer, osteoporoza si menopauza. Fitoestrogenul poate imita efectele benefice ale estrogenului cind nivelul acestuia este scazut si pot juca rolul de antiestrogen pentru a opri efectele daunatoare ale nivelului ridicat de estrogen. Este de asemenea un bun antioxidant, controleaza activitatea mai multor enzime care cauzeaza boli si lupta impotriva efectelor poluarii si estrogenilor sintetici. Hrana bogata in fitoestrogen ne poate ajuta sa reducem riscul aparitiei cancerului de sin, de piele, de intestine etc., controleaza nivelul colesterolului din singe, imbunatateste flexibilitatea vaselor de singe si previne formarea de cheaguri, scade tensiunea, mentine nivelul de estrogen care previne bufeurile asociate cu menopauza si uscarea vaginului o data cu inaintarea in virsta, mentine functiile creierului, mentine flexibilitatea pielii. Surse: linte, lapte de soia, proteine vegetale, nuci, legume si uleiul de masline.

De retinut:
- Deficientele de fier si calciu sint foarte dese la femei
- Vitamina B6 poate alina simptomele sindromului premenstrual
- Alimente ca ceaiul, alcoolul, cafeina si sarea pot interveni in absorbtia si eliminarea unor minerale importante.

Adaugat in: Dec 16, 2006 | Autor: Alina Oprea | Vizite: 15790


Cele mai citite articole

Vitiligo sau petele albe de pe corp
Cancerul de prostata
Ce este refluxul gastro-esofagian
Tratamente pentru stranut si alergie
Varicele pot fi tratate prin chirurgie, medicamente sau laser
Respiratia urit mirositoare
Relatia dintre eczeme si stres
Tratamente in statiuni romanesti
Drogul de care putem scapa, tigarile
Pneumonia la copii