Printeaza articolul

Suplimentarea cu acid folic creste riscul aparitiei cancerului de prostata

Un studiu realizat de catre cercetatorii Universitatii din Carolina de Sud arata ca barbatii inrolati in acest studiu care timp de 10 ani au primit un supliment zilnic de 1 mg de acid folic au dezvoltat apoi un risc de aproape 3 ori mai mare de cancer de prostata decat subiectii din acelasi studiu carora li s-a administrat placebo, informeaza Science Daily.

Aceste rezultate reprezinta de fapt o a doua analiza a unui studiu desfasurat in perioada 1994 - 2006, intitulat AFPP (Aspirin / Folate Polyp Prevention Study), al carui scop a fost determinarea impactului utilizarii aspirinei si acidului folic in profilaxia pacientilor cu polipi de colon si risc crescut de malignizare a acestora. Rezultate studiului AFPP au fost ca aspirina reduce riscul aparitiei si malignizarii polipilor in timp ce acidul folic a crescut acest risc, nefacandu-se insa nici o referire la legatura dintre acidul folic si cancerul de prostata.

In cadrul celei de-a doua analize a aceluiasi studiu s-a urmarit aparitia cancerului de prostata la 643 de subiecti de sex masculin care au fost randomizati in doua grupuri, primul primind suplimentul de 1mg acid folic / zi iar celalalt placebo.

Datele rezultate au aratat ca in cadrul grupului tratat cu 1 mg acid folic pe zi timp de 10 ani, riscul imbolnavirii de cancer de prostata a fost de 9,7 % fata de 3,3 %, cat s-a inregistrat la indivizii care au luat placebo.

Din punct de vedere biochimic, acidul folic este o vitamina hidrosolubila din grupul B, foarte importanta in maturarea liniei eritrocitare (carentele de acid folic duc la anemii), in procesele de replicare a ADN si implicit in diviziunea celulara. Aceasta vitamina este recunoscuta pentru actiunile sale in prevenirea defectelor de tub neural la fat, in cazul administrarii mamei inainte si in timpul sarcinii. Sursele naturale de acid folic sunt legumele si fructele proaspete, leguminoase, cereale integrale.

Desi nu se poate vorbi de o bibliografie concludenta in acest sens, exista studii anterioare, care vin in contrast cu rezultatele cercetatorilor de la Universitatea din Carolina de Sud, ce au sustinut ipoteza conform careia acidul folic din alimente (nu suplimentarea cu produsi sintetici) ar reduce intr-o oarecare masura riscul de cancer de prostata, si in general riscul de producere de fenomene maligne. Certitudinea acestor rezultate este discutabila deoarece o dieta cuprinzand alimente bogate in acid folic aduce un aport important de alti elementi cu antioxidant si efect anticancerigen cum ar fi vitaminele A, C, E , minerale precum Zinc, Magneziu.

Din punct de vedere farmacodinamic, biodisponibilitatea plasmatica a acidului folic de natura sintetica din suplimente este mult mai mare decat a celui obtinut din surse alimentare obisnuite, motiv pentru care se poate inainta ipoteza conform careia foarte importanta este concentratia plasmatica a acidului folic din sangele unui individ, aceasta facand diferenta intre efectele benefice ale substantei si toxicitatea ei.
Autorii studiului au concluzionat ca dozele zilnice alimentare de acid folic (DZR = 300 micrograme) sunt benefice, manifestand efecte anticancerigene, in timp ce depasirea DZR , asa cum a fost in cazul de fata de peste 3 ori normalul, a dus la o crestere proportionala a riscului de imbolnavire a barbatilor de cancer de prostata.

Adaugat in: Mar 23, 2009 | Autor: Mihai Comsa | Vizite: 4325


Cele mai citite articole

Vitiligo sau petele albe de pe corp
Cancerul de prostata
Ce este refluxul gastro-esofagian
Tratamente pentru stranut si alergie
Varicele pot fi tratate prin chirurgie, medicamente sau laser
Respiratia urit mirositoare
Relatia dintre eczeme si stres
Tratamente in statiuni romanesti
Pneumonia la copii
Drogul de care putem scapa, tigarile