Printeaza articolul

Terapia SoniFort - metoda eficienta de tratament a plagilor cronice cu ajutorul ESWT

Generalitati
Plagile cronice (ulcere de decubit, ulcere de gamba, plagi ale piciorului diabetic, arsuri, escare etc.) sunt o problema din ce in ce mai mare in ingrijirea zilnica a pacientilor si o mare provocare pentru cadrele medicale specializate, care cauta metode noi de tratament. Orice rana care are perioada de vindecare peste 30 de zile poate fi considerata cronica. Aria de de incidenta a plagilor cronice este destul de mare datorita cauzelor multiple (diabet, escare, arsuri, amputatii, ulcere, leziuni cutanate.etc). Ranile afecteaza buna desfasurare a vietii omului si in cazul absentei unui tratament adecvat viata omului poate fi pusa in pericol.

Cauze
Desi exista o multime de factori etiopatogenici ai ulcerelor, cele mai frecvente cauze sunt:
- cauzele vasculare: insuficienta venoasa cronica (varice hidrostatice decompensate-2/3 din cazuri), insuficienta arteriala si afectarea vaselor mici (ulceratiile necrotice din diferite vasculite-periarterita nodoasa, colagenoze-ulcerul lupic sau sclerodermic, sindromul de anticorpi antifosfolipidici, microangiopatia diabetica, etc).
- cauzele nevasculare: ulcere posttraumatice, ulceratii infectioase, ulceratii neuropatice, ulcerul neoplazic (carcinom epidermoid, epiteliom bazocelular, melanom ulcerat, sarcom cutanat sau transformarea neoplazica a unui ulcer varicos vechi). Diabetul, afectiune cu o incidenta tot mai mare in lume, greu de controlat si imposibil de vindecat, este insotit adesea de o complicatie invalidanta - neuropatia diabetica care cauzeaza dureri si ulcere ale gambelor, pana acum practic "nevindecabile".

Terapia Sonifort pe baza ESWT
Un tratament nou, simplu si eficient pentru aceste afectiuni este Terapia SoniFort. Vindecarea plagilor cronice se poate face cu ajutorul undelor de soc (ESWT - Extracorporeal Shock Wave Therapy). Terapia SoniFort, obtine rezultate excelente In lupta contra leziunilor cutanate acute si cronice.

Undele de soc pot fi focalizate (utilizate pentru fragmentarea calcifierilor, distrugerea stratului de grasime etc.) sau radiale (pentru vindecarea plagilor, fizioterapie, stimularea recuperarii musculare, celulita etc.).

Efectele medicale ale undelor de soc se bazeaza pe urmatoarele efecte biologice:
- stimularea neovascularizatiei
- stimularea regenerarii tesuturilor
- cresterea metabolismului celular
- efect antibacterian
- cresterea productiei de colagen
- decalcifierea fibroblastelor
- detensionarea musculaturii
- eliminarea rapida a substantei P (neuropeptid a carui functie principala este de a transmite durerea in sistemul nervos central)
- schimbarea permeabilitatii membranei celulare
- reducerea demielinizarii nervoase la nivel local
- stimularea factorilor de crestere (VEGF, BMP)
- migrarea si diferentierea celulelor stem.

Aparatul de ultima generatie, folosit pentru terapia cu unde de soc a plagilor si ranilor tesuturilor moi este dotat cu un reflector parabolic care permite furnizarea de unde acustice defocalizate (radiale) pe o suprafata mare a tesutului moale, cu o adancime redusa de penetrare. Aceste unde simple nu genereaza in mod normal durere si utilizarea lor nu necesita anestezie.

Mod de operare
Terapia SoniFort (ESWT) trebuie efectuata de catre un medic calificat si experimentat. In timpul sedintei de terapie, aplicatorul trebuie pozitionat cu grija pentru a evita structurile vasculare sau nervoase majore. Pozitionarea pacientului se face astfel incat aplicatorul sa poata fi orientat vertical pe zona selectata pentru tratament. Initierea procedurii se face dupa o atenta aplicare a gelului atat pe tegument cat si pe sonda pentru a facilita transmiterea undelor de soc si patrunderea lor in tegument.

Contraindicatii ale Terapiei SoniFort:
- leziuni maligne in aria de terapie
- anomalii anatomice in aria de terapie
- inflamatii acute in aria de terapie
- tratamente la nivelul capului, gatului si coloanei vertebrale
- coagulopatii
- stare de graviditate
- copii.

Diagnostic si Tratament in Romania
"Prezenta unui ulcer cronic, trenant este o problema serioasa pentru pacient si o provocare pentru medic, care trebuie sa stabileasca clar etiologia si sa adopte schema terapeutica care sa determine epitelizarea cat mai rapida a leziunii" afirma Solomon Alice, medic specialist dermatolog Gral Medical.

Pentru a urma procedura SoniFort pacientul trebuie sa se califice in vederea efectuarii sedintelor. Pentru calificare sunt necesare: analize de laborator (HLG, Glicemie, VSH, Tq+Ap+INR, si APTT), Eco Dopller vascular si EKG optional.

La noi in tara, in perioada 25.10.2010 -30.11.2010, Clinica Gral Colentina a initiat Campania "Sesam inchide-te", o campanie ce vine in sprijinul pacientilor cu rani deschise.

De aceea, pe perioada campaniei fiecare pacient va beneficia de 25% reducere pentru procedura SoniFort si pentru orice alta investigatie necesara diagnosticarii si calificarii. In plus, fiecare pacient va beneficia de consultatie gratuita daca se califica pentru Terapia SoniFort. In cazul necalificarii pentru Terapia SoniFort pacientul plateste consultatia de specialitate.

Fiecare pacient poate veni direct cu analizele necesare pentru calificare sau le poate efectua in cadrul Clinicii Gral Colentina gratuit (in limita plafonului cu CASMB) sau cu plata cu reducere de 25%.

Programari si consiliere se pot face online: www.gralmedical.ro sau apeland numerele de telefon: 021 317 83 95 - Clinica Gral Colentina.

Adaugat in: Oct 26, 2010 | Sursa: GRAL Medical | Vizite: 2636


Cele mai citite articole

Vitiligo sau petele albe de pe corp
Cancerul de prostata
Ce este refluxul gastro-esofagian
Tratamente pentru stranut si alergie
Varicele pot fi tratate prin chirurgie, medicamente sau laser
Respiratia urit mirositoare
Relatia dintre eczeme si stres
Tratamente in statiuni romanesti
Pneumonia la copii
Drogul de care putem scapa, tigarile