Printeaza articolul

Ce este auriculoterapia?

Medicina moderna ne spune ca putem gasi leacuri si tratamente pentru aproape toate afectiunile cunoscute, in fiecare parte a organismului. Asa cum reflexoterapia se serveste singura de punctele reflexe de pe suprafata corpului pentru a identifica si trata anumite boli de care sufera un organ sau altul, tot asa si alte terapii asemanatoare vin in ajutorul pacientilor cu afectiuni din cele mai diverse. De pilda, auriculoterapia.

Desi intrata de putina vreme in tara noastra si recunoscuta oficial ca ramura a medicinii alternative, se pare ca auriculoterapia isi are originile intr-un trecut mult mai indepartat decat am putea crede, chiar din antichitate. Binecunoscuti sunt medicii chinezi care, de secole intregi, trateaza diferite boli cu ajutorul acestei terapii

In ce consta ea? De-a lungul vremii, oamenii de stiinta au demonstrat ca la nivelul urechii se afla peste 120 de puncte care, prin stimulare, duc la tratarea si prevenirea unor afectiuni ale organului corespondent. Medicii spun ca forma urechii reprezinta pozitia unui fat in pozitie inversa, lobul reprezentand capul. Aceeasi sursa spune ca la nivelul urechii apareau diverse pete, rosiatice, roz, mai dese sau mai rare, ele prezentand si reprezentand diferitele simptome ale unei afectiuni. Stimularea acestor puncte (prin presopunctura, acupuntura, auriculopunctura sau tratament magnetic) si analiza simptomelor il ajuta astfel pe medic sa previna, sa trateze si chiar sa vindece in anumite cazuri afectiuni mai usoare.

Auriculoterapia se adreseaza direct persoanelor cu dificultati de odihna (somn agitat, dezechilibrat, fara program) si cu probleme de apetit. Cercetarile recente au indicat chiar faptul ca aceasta terapie este benefica si in cazul durerilor postoperatorii, traumatisme respiratorii, cefalee, rinite alergice, dereglari de metabolism, nevralgii diverse, stari de anxietate, astm bronsic si chiar pentru tratarea dependetelor de anumite substante toxice. Auriculoterapia este total contraindicata femeilor gravide, persoanelor extrem de obosite, agitate, cu risc de anemie sau in cazul in care apar descuamari sau inflamatii.

Practicarea acestei terapii se face numai de catre un medic cu competente in auriculoterapie, o stimulare incorecta sau un diagnostic gresit ducand la efecte contrare celor dorite.

Adaugat in: Sep 20, 2011 | Autor: Anca-Mariela Truta | Vizite: 2280


Cele mai citite articole

Vitiligo sau petele albe de pe corp
Cancerul de prostata
Ce este refluxul gastro-esofagian
Tratamente pentru stranut si alergie
Varicele pot fi tratate prin chirurgie, medicamente sau laser
Respiratia urit mirositoare
Relatia dintre eczeme si stres
Tratamente in statiuni romanesti
Pneumonia la copii
Drogul de care putem scapa, tigarile