Printeaza articolul

Sa preferam apa!

Apa reprezinta pentru toata lumea miracolul vietii. Semnificatia pe care o are aceasta licoare pura, aceea ca da sens existentei si ca fara ea nu se poate trai, poate parea desueta sau chiar un cliseu. Cu toate acestea ea ramane sau ar trebui sa ramana la loc de cinste in alimentatia noastra.

De multe ori preferam sa bem apa imbuteliata, plata sau minerala insa nu trebuie sa uitam ca prin tratare sau prin adaugarea de minerale apa isi pierde acel rol unic pe care il are, in sensul ca isi pierde efectiv calitatea de a fi inodora. Apa nu are gust, nu are miros si nici nu se strica. Medicii spun chiar ca apa care este suspecta ca ar contine mai mult clor decat este acceptat, este bine sa fie colectata intr-un vas si tinuta fara capac un timp, pentru ca aceasta substanta sa se evapore iar apa sa ramana curata.

Alteori apelam la gustul ulceag, aromatizat, al bauturilor carbogazoase de toate tipurile, in defavoarea apei. Important de precizat este ca aceste bauturi, pe langa faptul ca ar contine aromatizante, coloranti si conservanti artificiali, ele vin si cu un numar destul de mare de calorii. Adaugate la o alimentatie deficitara, in care lipsesc fructele si legumele si unde primeaza mancarea gen fast-food si cafeaua la aparat, toate acestea duc la o suprasolicitare a rinichilor si a ficatului si la o neplacuta iritare a stomacului. Pot aparea balonari, crampe iar consumul acestor bauturi seara pot energiza inutil, ducand la insomnii.

Daca nu sunteti un bautor de apa si preferati bauturile dulci, va puteti prepara un amestec de apa limpede si curata, preferabil de la robinet, in care veti picura suc de lamaie si ii veti da un gust foarte bun adaugand o lingurita de miere de albine de casa, nu industriala.

Se pare ca organismul nostru tolereaza foarte bine apa, in general de orice fel, chiar si apa minerala plata, uneori chiar si pe cea distilata, aceasta fiind cea mai pura varietate. Insa prin distilare aceasta apa este saracita de toate mineralele iar gustul ei pare astfel dulceag-statut.

Sa alegem apa de la robinet sau pe cea imbuteliata? Se pare ca medicii inclina totusi spre apa de la retea, in fiecare dintre orasele noastre existand statii de epurare destul de bine puse la punct si care respecta standardele in vigoare. Bineinteles ca sunt si statii deficitare la acest capitol tot asa cum sunt si fantani din zonele rurale cu izvoare de o calitate indoielnica. Nimic nu este sigur, dar nici nu putem generaliza si in orice caz nu reprezinta un motiv pentru a apela la apa imbuteliata. Si aceasta apa, desi filtrata si curatata, contine substante care sa o ajute sa reziste in sticlele si baxurile din depozite.

La tara intalnim fantanile. Desi de cele mai multe ori aceasta apa este curata si indicat potabila, ea poate contine insa si un procent destul de mare de nitriti si nitrati, apa aceasta fiind foarte dura atat pentur organismul uman cat si pentru aparatele si masinile electrocasnice. Pentru aceasta se pot monta filtre. Sau exista situatii in care se constata un continut ridicat de plumb. Pentru a se rezolva aceasta problema, tot ce trebuie sa facem este sa lasam apa sa curga mai mult timp sau, daca este scoasa din fantana, sa o fierbem.

Cata apa sa bem? Doi litri de apa pe zi sunt suficienti ca stomacul sa faca un dus rece iar noi sa ne mentinem buna dispozitie daca o vom consuma preferabil dupa ora pranzului...

Adaugat in: Oct 1, 2011 | Autor: Anca-Mariela Truta | Vizite: 1490


Cele mai citite articole

Vitiligo sau petele albe de pe corp
Cancerul de prostata
Ce este refluxul gastro-esofagian
Tratamente pentru stranut si alergie
Varicele pot fi tratate prin chirurgie, medicamente sau laser
Respiratia urit mirositoare
Relatia dintre eczeme si stres
Tratamente in statiuni romanesti
Pneumonia la copii
Drogul de care putem scapa, tigarile