Printeaza articolul

Ce este discromatopsia?

O boala mai rar intalnita dar care tinde sa dea batai de cap oamenilor de stiinta este discromatopsia. Cercetarile recente spun ca, desi diagnosticata probabil superficial (mai ales in cazul femeilor), aceasta afectiune reprezinta o problema destul de serioasa in evolutia medicala a individului. Dar ce este discromatopsia?

Unele persoane nu disting culoarea rosie de verde, altele imbina sau confunda culori diverse sau le pot vedea numai intr-o anumita lumina iar in cazuri mai rare nu diferentiaza culorile deloc. Aceasta lipsa de perceptie a culorilor se numeste discromatopsie.

Cauzele care duc la aparitia acestei afectiuni sunt diverse. Inca de la nastere individul poate prezenta o sensibilitate la anumite culori dar este posibil si ca aparitia unei cataracte de-a lungul vietii sa accelereze sau chiar sa declanseze discromatopsia. In plus, de la o simpla miopie care se accentueaza odata cu inaintarea in varsta pana la aparitia dintr-odata a acestei boli pare sa fie doar un pas. Anumite medicamente sau afectiuni (anemia pernicioasa sau boala celulelor in forma de secera) pot de asemenea sa declanseze aceasta boala. Se pare ca vinovate de aceasta stare de lucruri sunt conurile, celulele specializate din retina, esentiale pentru traducerea undelor luminoase in culori perceptibile. Aceste celule pot lipsi cu desavarsire inca de la nastere, pot lipsi partial sau pot sa nu functioneze bine, ceea ce duce la aceasta lipsa de perceptie a culorilor.

Desi aparent nu poate fi tratata, medicii spun ca totusi calitatea conurilor poate fi imbunatatia printr-un aport de vitamine. Vitamina A este foarte importanta in cadrul acestui tratament. Ea poate fi de un real ajutor pentru ca are un rol esential in functionarea corecta a conurilor din retina. De asemenea, imbunatateste vederea nocturna. Nici vitamina B12 nu este de neglijat, carenta ei conducand la confuzia culorilor galben si albastru.

Persoanele care sufera de discomatie nu isi pot alege, din nefericire, decat meseriile care se preteaza acestei afectiuni. De exemplu, nu pot avea un serviciu in armata sau in politie. Chiar mai mult insa, in Romania persoanele discromate nu pot conduce autovehicule (desi in tarile vestice, Canada si Australia acest lucru este permis) din cauza lipsei de perceptie a culorilor, chiar daca este partiala.

Adaugat in: Nov 9, 2011 | Autor: Anca-Mariela Truta | Vizite: 2926


Cele mai citite articole

Vitiligo sau petele albe de pe corp
Cancerul de prostata
Ce este refluxul gastro-esofagian
Tratamente pentru stranut si alergie
Varicele pot fi tratate prin chirurgie, medicamente sau laser
Respiratia urit mirositoare
Relatia dintre eczeme si stres
Tratamente in statiuni romanesti
Pneumonia la copii
Drogul de care putem scapa, tigarile