Printeaza articolul

Despre enurezis

Atunci cand un copil atinge varsta de 5 anisori si nu paote detine controlul vezicii, apare fenomenul de enurezis. Adica acest copil face pipi in pat. Enurezisul poate fi diurn sau nocturn (in funtie de perioada cand se manifesta), primar sau secundar (daca a mai existat contineta inainte sau nu), neregulat, cotidian sau intermitent (determinat de o perturbare afectiva speciala).

Factorii declansatori ai acestui fenomen care in fond afecteaza intreaga familie sunt foarte variati.

Cauzele strict de ordin fizic se refera la faptul ca un copil are vezica mai mica decat este normal si presiunea interioara este mai mare astfel incat copilul nu paote tine urina o noapte intreaga. Sau este implicat sfincterul care nu este inca destul de puternic. Medicii spun ca pentru acest fenomen care are cauze fizice exista exercitii simple care vor fi urmate de copil. De exemplu, el va fi indemnat sa bea cat mai multe lichide, de preferat lichide curate, ceai sau lapte si sa se abtina sa faca pipi cat mai mult timp posibil. Puteti face asta chiar in joaca, pentru a atrage copilul in actiune si pentru a-l stimula. Apoi, cand face pipi, sa se opreasca, atat cat poate, de doua-trei ori din mictiune, pentru a se intari muschiul vezicii. Aceste exercitii isi vor dovedi eficacitatea mai ales daca sunt facute regulat si urmate cu strictete.

Factorii ereditari care duc la aparitia enurezisului denunta faptul ca in familie a existat un precedent, aceasta fiind o afectiune comuna mai multor membri. Trebuie urmarit si stiut de la inceput la ce varsta a aparut enurezisul la tata sau mama, pentru ca aceasta boala sa fie din timp diagnosticata si tratata in mod eficace. Nu trebuie asteptat, ci trebuie luat totul cu mult timp inainte.

Cauze legate de somn. Cu toate ca la inceput poate parea incredibil, se pare ca unii copii dorm atat de profund incat nu simt cand vezica transmite creierului ca este plina. Efectiv nu se trezesc, mai ales cand au vise legate de apa.

Factorii psihologici sunt cei mai importanti pentru ca pot avea repercusiuni destul de grave asupra sanatatii copilului si asta pe termen destul de lung. In primul rand trebuie vazut ce supara copilul, ce il retine sa mearga la timp la toaleta. Poate ca mama este prea grabita si il pune pe olita la ore fixe sau dimpotriva, il neglijeaza si nu ii stie nevoile si un eventual orar regulat. Apoi, faptul ca parintii acorda prea multa importanta igienei poate inhiba micutul sa faca pipi, simtind ca este tratat ca un bebelus. Nu in ultimul rand climatul familial este foarte important. Unul neprietenos, in care parintii se cearta, atmosfera agresiva si neprietenoasa pot duce la interiorizarea copilului, uneori ajungandu-se pana la a-l speria atat de mult incat noaptea face pipi fara a se putea controla.

Pentru a trata un astfel de copil, trebuie eliminate toate aceste cauze cat mai urgent. La nevoie, se va apela chiar la ajutorul unui specialist, evident pentru a ajuta parintii sa isi mentina climatul familial in limite cat mai normale astfel incat copilul sa se simta bine si in siguranta. Apoi, mama va sta de vorba cu micutul, va afla ce il deranjeaza, ii va vorbi cu calm si rabdare si ii da dovedi ca are incredere si rabdare cu el. Este foarte important ca un copil sa nu se simta grabit de parinti sau bunici, sa fie lasat sa isi faca nevoile atunci cand simte si sa nu fie certat daca apar si incidente. Daca aceste metode nu vor da rezultate, se va apela la ajutorul unui psiholog, avand totusi grija sa informati copilul despre ce se intampla care este rolul acestui psiholog, ca tratamentul este de scurta durata, nu doare deloc si sa il asigurati ca ii veti fi mereu alaturi.

Adaugat in: Dec 19, 2011 | Autor: Anca-Mariela Truta | Vizite: 1569


Cele mai citite articole

Vitiligo sau petele albe de pe corp
Cancerul de prostata
Ce este refluxul gastro-esofagian
Tratamente pentru stranut si alergie
Varicele pot fi tratate prin chirurgie, medicamente sau laser
Respiratia urit mirositoare
Relatia dintre eczeme si stres
Tratamente in statiuni romanesti
Pneumonia la copii
Drogul de care putem scapa, tigarile