Boli cardiovasculare - Angina pectorala

Angina pectorala de efort este o forma clinica a cardiopatiei ischemice, caracterizata prin crize dureroase, paroxistice, cu sediu retrosternal, care apar la efort sau la emotii, dureaza cāteva minute si dispar la īncetarea cauzelor sau la administrarea unor compusi nitrici (Nitroglicerina, Nitrit de amil).

Etiopatogenie
Principala cauza (90 - 95%) este ateroscleroza coronariana, care se manifesta sub forma de stenozari sau obliterari coronariene si zone de necroza si fibroza miocardica difuza. Valvulopatiile aortice, anemia, tahicardiile paroxistice, hipertiroi-dismul etc. reprezinta cauze mult mai rare.

īntre nevoile miocardului (mai ales īn O2) si posibilitatile arterelor coronare. īn mod normal, circulatia coronariana se adapteaza necesitatilor miocardului, putānd creste la efort de 8 - 10 ori. Angina pectorala apare pe fondul unei insuficiente coronariene cronice datorita coronarelor stenozate.

Conditiile declansatoare
Sunt reprezentate de efort, emotii etc. - impun miocardului un efort suplimentar, deci necesitati suplimentare de O2, dar circulatia coronariana cu leziuni de ateroscleroza este incapabila sa-si mareasca debitul. Apar astfel o ischemie miocardica acuta, o insuficienta coronariana acuta, cu acumularea unor produse de catabolism (acid lactiv, piruvic etc.) care excita terminatiile nervoase locale si produc impulsul dureros (criza de angina).

Simptome
Simptomul principal este durerea, care are caracter constrictiv, "ca o gheara, arsura sau sufocare", si este īnsotita uneori de anxietate (sentiment de teama, teama de moarte iminenta), este variabila - de la jena sau disconfort la dureri atroce.

Sediul este reprezentat de regiunea retrosternala mijlocie si inferioara si de regiunea pre-cordiala, pe care bolnavii o arata cu una sau ambele palme. Iradiaza īn umarul si membrul toracic stāng, de-a lungul marginii interne, pāna la ultimele doua degete, uneori catre māna dreapta sau bilateral, spre gāt, mandibule, arcada dentara, omoplat. Iradierile nu sunt obligatorii. Importante sunt iradierile īn regiunea cervicala anterioara si mandibula sau īn ambele membre superioare, durata este de 1 - 3', rar 10 - 15', iar frecventa crizelor este variabila.

Durerea apare īn anumite conditii: abuz de tutun, crize tahicardice, efort fizic, de obicei la mers, emotii, mese copioase, frig sau vānt etc. Cedeaza prompt la repaus si la administrarea de Nitroglicerina (1 - 2' rar 3', test de diferentiere).

Criza dureroasa este īnsotita uneori de palpitatii, transpiratii, paloare, lipotimie, lipsa de aer, eructatii. īnca o metoda de exceptie.

Diagnostic
Se stabileste īn baza acuzelor, examenului clinic si datelor examinarilor EKG.