Boli cardiovasculare - Cordul Pulmonar Cronic

Cordul pulmonar cronic (CPC) este definit ca hipertrofia ventriculului drept (HVD) consecutiva unei boli care afecteaza functia si/ sau structura plamanilor, exceptand situatiile cand acestea sunt urmarea bolilor cordului stang si cardiopatiilor congenitale.

HVD reprezinta elementul central de definire si de diagnostic al CPC. Modificarea cordului drept se instaleaza lent ca o consecinta evolutiva a unor boli cu hipertensiune pulmonara (HTP) cronica. Cu cat modalitatea de identificare a HVD va fi mai sensibila, cu atat diagnosticul CPC va fi stabilit mai precoce.

Aparitia HVD ca element definitoriu al CPC nu implica in mod obligatoriu si insuficienta cardiaca dreapta.

CPC poate coexista cu cardiopatie ischemica cronica sau cu cardiopatie hipertensiva- avand in vedere aparitia sa in mod obisnuit dupa decada a cincea de viata- fara ca acestea sa fi contribuit la instalarea HTP prin insuficienta ventriculara stanga. In aceste conditii, HTP impreuna cu afectiunea pulmonara de baza si CPC reprezinta o entitate ce trebuie deosebita de manifestarile bolii ischemice sau hipertensive, desi uneori la nivelul cordului prezenta lor se intrica.

Prin particularitatile sale etiopatogenice, diagnostice si terapeutice CPC reprezinta un domeniu de granita si de interdependenta intre patologia respiratorie si cea cardiovasculara.

Simptome
Tabloul clinic al CPC include modificarile care survin in fiecare din cele 3 verigi ale sindromului:
1) tabloul clinic al bolii pulmonare sau, mai rar, extrapulmonare, care produce HTP;
2) semnele HTP;
3) semnele de HVD si frecvent de insuficienta cardiaca dreapta se succed si se intrepatrund, ele trebuie studiate concomitent.

Boala pulmonara sau extrapulmonara cauzatoare CPC se afla, de obicei, pe primul plan al tabloului clinic, aproape in toate etapele de evolutie a CPC. De obicei se regaseste aspectul clinic de BPOC tip B, cu predominanta bronsitei cronice in variante severe, de tip recurent purulent sau obstructiv (aspect "blue bloater"- "albastru buhait").

Examenul clinic pulmonar evidentiaza semne de hiperinflatie pulmonara, cu torace cu diametrul anteroposterior marit, ampliatii respiratorii limitate, hipersonoritate difuza, murmur vezicular prezent, dar cu expiratie prelungita ; la auscultatie, pe primul plan sunt ralurile ronflante, variabile cu tusea si frecvent ralurile sibilante diseminate, variabile ca intensitate si frecventa. Tabloul clinic pulmonar poate fi modificat de prezenta unor complicatii bacteriene pulmonare si/ sau pleurale.

Starea generala a bolnavilor cu BPOC tip B este adesea severa, datorita aparitiei insuficientei respiratorii hipoxice- hipercapnice, cu flaping al mainilor, cianoza marcata, edem al fetei, congestie conjunctivala, dar mai ales grade variate de alterare a starii de constienta (somnolenta, torpoare sau agitatie, coma superficiala etc.).

Mai rar, tabloul clinic pulmonar in CPC este al unei BPOC tip A, in care predomina emfizemul (tip "pink puffer" sau "rosu-gafaitor"). Dispneea initial este de efort si ulterior de repaus, dar ramane tot timpul simptomul dominant; tusea este putin frecventa sau chiar absenta si expectoratia minima, nesemnificativa, decat poate in perioadele de infectii virobacteriene, care nu sunt prea frecvente.

Afectiunile pulmonare si extrapulmonare care pot genera CPC sunt multiple, astfel incat tabloul clinic poate fi extrem de divers. Majoritatea au insa in comun bronhoreea variabila, dispnee de efort si/ sau de repaus, cianoza de cauza pulmonara, elemente clinice de insuficient respiratorie si, fara indoiala, istoric vechi de suferinta bronsica sau pulmonara. Manifestarile clinice ale HTP, HVD si ale insuficientei cardiace drepte sunt adesea mascate de semnele clinice ale bolii pulmonare si/ sau insuficientei respiratorii.

Diagnostic
Investigatiile paraclinice necesare stabilirii diagnosticului pozitiv, etiologic si functional al CPC includ : explorari conventionale, explorari ale structurii si functiei VD si explorari ale structurii si functiei circulatiei pulmonare : cateva metode recente inca nu au intrat in uzul curent.

Explorarile paraclinice ale bolnavului cu CPC