Boli cardiovasculare - Stenoza aortica

Stenoza aortica consta īntr-o strāmtare a orificiului aortic, care devine un obstacol īn trecerea sāngelui din ventriculul stāng īn aorta, īn timpul sistolei.

In majoritatea cazurilor, stenoza aortica este de natura reumatismala, mult mai rar aterosclerotica sau congenitala. Stenoza aortica este o leziune destul de frecventa, asociata adesea cu o insuficienta aortica. Leziunea consta īn īngrosarea valvulelor aortice, care formeaza un inel rigid. Uneori, apare si o calcifiere a valvulelor. Orificiul stenozat impune ventriculului stāng un efort important, care īl face sa se hipertrofieze.

Simptome
Timp īndelungat boala ramāne subiectiv asimptomatica. Cānd stenoza este foarte strānsa, debitul cardiac scade si apar - la efort sau numai la schimbarea pozitiei - episoade de ischemie cerebrala, cu ameteli, sincope, convulsii sau moarte subita. Aceste tulburari, ca si manifestarile de angina pectorala, destul de frecvente, apar chiar īnainte de instalarea insuficientei cardiace.

La palparea inimii se constata freamat sistolic la baza, la auscultatie un suflu sistolic intens si aspru la orificiul aortic, iradiind spre vasele gātului. Pulsul este slab, mic si lent, iar tensiunea arteriala coborāta.

Examenul radiologie arata marirea ventriculului stāng si, uneori, calcifieri.

Evolutie
Evolutia este timp īndelungat buna. Cānd apare insuficienta cardiaca, evolutia este ireversibila si de obicei fatala, īn scurt timp. Edemul pulmonar acut este adesea un semn de insuficienta ventriculara stānga. Sincopele, angina pectorala, posibilitatea mortii subite, endocardita lenta si tulburarile de ritm īntuneca prognosticul.