Boli cardiovasculare - Tromboflebita

Tromboflebitele superficiale sunt afectiuni inflamatorii, de regula circumscrise si abacteriene, ale peretilor venelor subcutanate, insotite de formarea de trombusi aderenti. Comparativ cu trombozele venelor profunde importanta lor este mica ; ele nu se embolizeaza decat foarte rar, practic niciodata letal, au tendinta spontana la vindecare, desi ocazional se pot extinde la venele profunde sau pot fi septice (supurate), si nu lasa decat in mod exceptional sechele invalidante.

Incidenta tromboflebitelor superficiale nu este cunoscuta, dar survin mai frecvent in unele situatii, in special pe vene varicoase, vene cateterizate si dupa administrarea intravenoasa de substante iritante. Uneori sunt revelatoare ale unor boli sistemice care le-au favorizat aparitia.

Simptome
Vena superficiala inflamata si trombozata apare sub forma unui cordon ferm, dureros la presiune, tractiune sau spontan, mai neregulat sau monoliform in cazul flebitelor varicoase, cu tesuturile din jur de obicei edematiate, iar tegumentele supraiacente eritematoase si calde. Edemul este totdeauna localizat la nivelul procesului flebitic ; un edem difuz distal de obstructie, are o alta cauza si se poate datora unei TVP asociata.

Fenomenele generale, ca febra si tahicardia, in general sunt absente sau nu se datoreaza tromboflebitei, ci bolii de baza ; numai in cazuri rare, ca in flebitele supurate izolate sau flebitele varicoase extensive, cauza fenomenelor generale are o origine locala.

Fenomenele inflamatorii dispar spontan in cateva zile sau saptamani si lasa adesea in urma lor un cordon indurat si indolor, care poate fi definitiv, precum si o pigmentare bruna-galbuie care dispare cu timpul. Venele recanalizate sunt susceptibile la recidiva, mai ales daca persista cauza care a provocat tromboflebita. Emboliile sunt practic absente si niciodata mortale prin ele insele.

Forme cu tablou clinic particular
Flebita varicoasa survine in varicele primare in teritoriul safenelor, este frecvent extensiva si intereseaza adesea comunicantele, dar, in absenta repausului la pat, de regula nu se extinde la venele profunde. In cazul varicelor secundare localizarea flebitei poate fi si la membrele superioare. Flebita varicoasa iatrogena este obiectivul tratamentului sclerozant al varicelor.

Flebita migratorie intereseaza de regula portiuni circumscrise de vene subcutanate mici, aparent indemne, cu prindere succesiva, la intervale de timp variate, a altor teritorii venoase, apropiate sau la distanta (flebita saltanta). Ocazional pot fi afectate vene de organ sau vene profunde, iar recidivele sa intereseze si vene subcutanate mari. De multe ori nu se gaseste nici o cauza (forme idiopatice), dar alteori flebita migratoare insoteste o tumora maligna, in special a organelor abdominale- colon, pancreas - sau a tractului respirator, care poate fi ignorata, o trombangeita obliteranta, in care caz poate constitui un semn de debut, sau o boala infectioasa generala.

Boala Mondor este o tromboflebita superficiala, uneori recidivanta, localizata la nivelul venelor toracoepigastrice. Modificarile locale sunt relativ putin simptomatice si evolueaza subacut spre cronic. Vindecarea se face in cateva saptamani cu o induratie fibroasa. Sunt mai afectate femeile, mai ales cele la care s-a practicat o mastectomie omolaterala.

Tromboflebita supurata este o flebita superficiala septica, abcedata. Survine de obicei in cursul unei septicemii, mai ales post abortum, sau dupa un cateterism venos, in care caz poate genera o septicopiomie, cu embolii pulmonare septice sau endocardita acuta, uneori localizata exclusiv pe cordul drept. Fenomenele inflamatorii locale sunt marcate. Abcesul venos poate fistuliza la tegumente.

Diagnostic diferential
Ocazional trebuie eliminate afectiuni inflamatorii ale structurilor subcutanate, care pot fi insotite sau nu de tromboflebite superficiale, in special celulite, limfangite si paniculite.