Boli cardiovasculare - Tumori cardiace

Tumorile cardiace sunt relativ rare si, pana nu demult, erau rar diagnosticate antemortem, fiind considerate simple curiozitati medicale sau descoperiri necropsice intamplatoare. O data cu aparitia si dezvoltarea mijloacelor de investigatie invazive si noninvazive si a chirurgiei pe cord deschis, ele au inceput sa devina o problema actuala de diagnostic si tratament.

Clasificarea tumorilor cardiace
I. Tumori cardiace primitive II. Tumori cardiace metastatice III. Pseudotumori cardiace Simptome
Recunoasterea clinica a tumorilor cardiace reprezinta una din cele mai dificile probleme de diagnostic in cardiologie. Dificultatea provine din faptul ca semnele si simptomele produse de tumorile cardiace variaza extrem de mult in natura si intensitatea lor, de la absenta totala, pana la aparitia unor tablouri clinice grave.

Procesele tumorale cardiace nu produc tulburari cardiace pana cand dezvoltarea masei tumorale nu interfereaza cu functia cardiaca, fapt care se produce de obicei in fazele avansate, cand tumoarea ajunge la dimensiuni mari. Un element important explicand aparitia simptomatologiei il constituie localizarea procesului tumoral mai mult decat extinderea sa ; astfel, daca tumoarea nu este localizata in aparatul valvular sau in zona sistemului excito-conductor (sept), evolutia tumorii poate fi multa vreme asimptomatica sau cu simptomatologie necaracteristica.

Principalele manifestari clinice in tumorile cardiace