Boli cardiovasculare - Varicele membrelor inferioare

Varicele sunt dilatatii permanente si neregulate ale venelor. Desi in principiu orice vena ar putea deveni varicoasa, in practica varicele sunt localizate de regula in jumatatea inferioara a corpului, mai ales la nivelul membrelor inferioare, si atunci intereseaza mai ales venele subcutanate. Cand cauza dilatatiei o constituie alterarea structurala intrinseca a peretelui venos sau a valvulelor, varicele sunt denumite primare sau esentiale. Varicele secundare sunt urmarea unei hipertensiuni venoase, cel mai adesea o TVP.

Varicele primare ale membrelor inferioare survin sub 4 forme principale:
1) varicele tronculare sau safeniene, cu sau fara interesarea tributarelor sau a comunicantelor;
2) varicele reticulare, interesand tributarele safenelor sau ramuri ale tributarelor;
3) varicele intradermice;
4) varicele venelor musculare (mai ales ale solearului).
Varicele secundare ale membrelor inferioare intereseaza mai ales safena interna si venele muschilor gambei.

Simptome
Gradul suferintei bolnavului si incidenta complicatiilor depind in cea mai mare parte de coexistenta insuficientei venelor comunicante si/ sau perforante. Varicele primare izolate nu provoaca simpto,e sau acestea sunt reduse, corespunzand modificarilor minime sau usoare ale fluxului venos, si dispar in clinostatism sau in ortodinamism.

Bolnavii cu varice primare pot avea senzatia de greutate sau tensiune in gamba, uneori dureri usoare, parestezii sau prurit, mai ales spre seara, dupa ortostatismul din cursul zilei, ocazional crampe musculare nocturne. Durerile din clinostatism si din timpul mersului au alte cauze, care pot fi mascate de varice. Paresteziile (arsuri, furnicaturi, intepaturi) pot fi prezente si in cazul varicelor intradermice, produse prin dilatatii venoase postcapilare. Daca venele Cockett sunt insufuciente presiunea la acel nivel poate provoca jena dureroasa. Venele varicoase superficiale sunt de regula usor vizibile, chiar si la obezi.

Edemele perimaleolare usoare, vesperale, situate mai ales intern la nivelul gleznei sunt frecvente. Ele dispar dupa repausul din cursul noptii si pot fi prevenite prin compresia externa adecvata sau, in cazurile mai usoare, prin evitarea situatiilor care produc staza in teritoriul venos respectiv. Edemele mai exprimate nu se datoreaza varicelor.

Varicele intradermice apar de obicei sub forma de stea, sau de manunchi de crengute violacee, ramificatiile neregulate pornind de la un punct central si golindu-se la presiune. Varicele reticulare, sunt dilatatii ale venelor tributare ale safenelor sau ale ramurilor lor, survin adesea izolate si sunt cel mai adesea circumscrise si rar difuze.

Diagnostic
Examenul clinic este practic totdeauna suficient pentru diagnosticul varicelor, dar este insuficient pentru localizarea exacta a perforantelor si comunicantelor insuficiente, si adesea si pentru stabilirea existentei refluxului retrograd si a capacitatii functionale a venelor profunde.

Flebografia, cu aplicare de garou la nivelul gleznei si utilizarea probei Valsalva, permite vizualizarea fiecarei perforante sau comunicante incompetente, da relatii exacte asupra sistemului venos profund si poate pune in evidenta un reflux retrograd in safene.

Ecografia Doppler, mai ales cu culori codificate, poate detecta refluxul retrograd in safene sau cel prin comunicante si perforante in venele superficiale. Fiind o metoda specifica, suficient de sensibila si neinvaziva este utila mai ales cand un examen clinic corect al safenelor nu este practicabil (obezitate, safena mica in portiunea subaponevrotica) sau este neconcludent (varice tronculare putin exprimate).

Alte mijloace de explorare paraclinica se folosesc numai ocazional ; arteriografia pentru stabilirea si localizarea unui scurtcircuit arteriovenos in cazul varicelor secundare prin acest mecanism sau pentru aprecierea patentei sistemului arterial in caz de varice insotite de claudicatie intermitenta ; determinarea presiunii venoase pentru stabilirea indicatiei operatorii in varicele secundare.