Boli de sange - Anemia prin deficit de acid folic

Anemia prin deficit de acid folic este rara. In regiunile temperate sunt cifrate la aproximativ 10% din totalul aniemiilor megaloblastice. Carenta de acid folic intervine insa mult mai frecvent in asociatie cu carenta de vitamina B12 si vitamina C.

Deficitul de acid folic poate avea urmatoarele cauze: O crestere a necesarului de folati apare in sarcina si lactatie, in dializa pe termen lung, anemii hemolitice cornice, psoriazis.

Simptome
Sindromul anemic se instaleaza lent, progresiv, in cateva luni, ca un adaos la simptomatologia tulburarii fundamentale. Prin severitatea sa ajunge adeseori sa domine apoi tabloul simptomatic. Paloarea este profunda, insotita de adinamie si de celelalte manifestari determinate de hipoxie. Starea generala poate fi alterata, cu deficit ponderal marcat.

Bolnavii prezinta ragade la comisurile bucale, limba este rosie si lucioasa, in cavitatea bucala se observa o stomatita dureroasa, uneori cu ulceratii. Faringita si esofagita determina o disfagie penibila. Se mai poate constata o discreta hepatomegalie cu consistenta de organ, iar polul inferior al splinei devine uneori palpabil.