Boli de sange - Leucemia acuta

Leucemia acuta (leucoza acuta) este o boala neoplazica caracterizata prin pierderea capacitatii de diferentiere si maturatie a celulelor hematopoietice, infiltratia maduvei si a altor organe cu aceste celule imature, nediferentiate, insuficienta medulara cu anemie, neutropenie si trombocitopenie.

Tabloul clinic este dominat de 3 sindroame: anemie (scaderea eritrocitelor), infectios (scaderea granulocitelor) si hemoragie (scaderea trombocitelor). Apare la orice varsta, mai frecvent sub 25 de ani, in special la copii, dar si la batrani. Celulele leucemice se dezvolta progresiv pe seama celulelor normale pe care le inlocuiesc, trimit mesageri la distanta, in diferite organe, iar cand boala se manifesta clinic, este un neoplasm generalizat. Organismul sufera in special din cauza lipsei celulelor sanguine adulte, normale.

Simptome
Debutul aparent poate fi lent sau brusc. Cand debutul este brusc, cu tablou de boala infectioasa grava, febra, astenie, paloare, manifestari hemoragice, acestea in realitate sunt numai deznodamantul clinic, deoarece primele semne au aparut cu 1 - 2 luni inainte: episoade subfebrile, hemoragii gingivale, artralgii (simuland R.A.A.), astenie si paloare.

In perioada de stare apar: sindromul infectios, cu febra ridicata, frisoane, alterare profunda a starii generale si dureri osoase si articulare spontane; sindromul anemic, cu paloare uneori impresionanta, astenie intensa si dispnee; sindromul hemoragie, cu gingi-voragii, epistaxis, purpura, hemoragii subconjunctivale si retiniene, metroragii, hemoragii meningiene sau cerebrale, hematurii, manifestari bucofaringiene ulceronecrotice (stomatite, gingivite, angine cu ulceratii atone, lipsite de puroi), mai putin frecvente astazi din cauza tratamentului cu antibiotice.

Splenomegalia este obisnuita, dar moderata, iar adenopatia se rezuma la o discreta crestere a ganglionilor cervicali si submaxilari.

Investigatii paraclinice
Examenele de laborator pun in evidenta scaderea severa a hematiilor (sub 2-3 milioane) si a trombocitelor (sub 100 000/mm ) si o crestere a leucocitelor intre 15 000 si 50 000 (de obicei neutropenie). Formula leucocitara prezinta celule foarte tinere intr-o proportie de 50 - 90% si granulocite in numar foarte redus. Absenta formelor de trecere dintre celulele tinere si leucocitele adulte - care poarta denumirea de hiatus leucemie - este caracteristica.

Evolutie
Evolutia este in general rapida. in mai putin de 3 luni survine moartea. Sub influenta tratamentului pot aparea remisiuni de cateva luni si mai rar de cativa ani. Diagnosticul este sugerat de sindromul acut infectios si de manifestarile hemoragice si bucofaringiene si este precizat de examenul hematologic.