Boli digestive - Cancerul esofagian

Cancerul esofagian este o boala in care celule maligne se formeaza in tesutul esofagian.

Etiologie
Boala apare dupa vārsta de 50 de ani, barbatii fiind afectati mult mai frecvent decāt femeile.

Anatomie patologica
Cancerul esofagian, care de obicei este un epiteliom, mai rar un adenocarcinom, apare ca o tumoare polipoida, conopidiforma, schiroasa sau ulceroasa.

Simptome
Simptomul cel mai important este disfagia, el fiind singurul care apare precoce si care ne da posibilitatea sa banuim aparitia cancerului esofagian. Disfagia este descrisa diferit de bolnav; "nu trece māncarea", "nod īn gāt", "se opreste ceva īn piept"; ea poate sa apara brusc sau progresiv, sa fie usoara sau pronuntata.

Ulterior se instaleaza durerea retrosternala sau īn spate, regurgitarea, eructatiile, varsaturile, īntr-un stadiu mai avansat mai apar voce ragusita sau bitonala, tuse, hema-temeza, melena.

Diagnostic pozitiv Diagnosticul pozitiv se face cu ajutorul anamnezei si pe baza examenului radiologie si al esofagoscopiei.

Diagnostic diferential
Se face cu celelalte afectiuni esofagiene care provoaca disfagie, dureri si regurgitatii, spasm esofagian, stenoze caustice sau inflamatorii, diverticuli esofagieni, megaesofag. De asemenea, vom face diagnosticul cu compresiunile extrinsece: tumori mediastinale, anevrism aortic.