Boli digestive - Colonul iritabil

Colonul iritabil este un sindrom caracterizat prin diverse tulburari functionale, si colici fara substrat organic, īn care, clinic, predomina durerea colica, tulburarile de tranzit (constipatie, diaree sau alternanta ambelor) si uneori eliminari rectale de mucus. Este cea mai frecventa actiune a tubului digestiv. Se īntālneste la 15 - 30% din persoanele aparent sanatoase, fiind mai frecventa īntre 20 - 40 ani, de obicei la femei.

Etiologie
Au fost incriminate componenta ereditara sau familiala, alergia, inflamatiile intestinale (enterite infectioase si dizenterie), alimentatie saraca īn fibre vegetale, deficite enzimatice, hormoni intestinali si mai ales factori psihici. La multi bolnavi se gasesc trasaturi nevrotice, isterice, anxioase, depresive. La peste jumatate din bolnavi se depisteaza stressuri psihice, situatii conflictuale, surmenaj, fenomene de obicei īntālnite la femei. Factorul psihic se regaseste īn etiologia sau īn declansarea simptomelor īn 70% din cazuri. īn colonul spastic abuzul de laxativ este foarte frecvent. Alimentatia nerationala, tutunul si alcoolul, suprasolicitarile psihice si sedentarismul joaca de asemenea un rol important.

Simptome
Clinic, bolnavii prezinta tulburari de tranzit intestinal: constipatie, diaree, sau alternanta de constipatie cu diaree.

Constipatia este de obicei īnsotita de dureri abdominale, meteorism, sau balonari dureroase, scaun dur cu excremente ca de oaie sau īn forma de creion. Bolnavii folosesc īn mod abuziv laxative sau clisme. Formele cu diaree, prezinta scaune moi sau apoase, cu sau fara dureri abdominale, de obicei matinale, uneori imperioase, explozive. Fenomenele descrise sunt favorizate de ingestiā de lapte sau sucuri de fructe, stressuri emotionale. Alteori diareea este postprandiara.

Frecvent apare "falsa diaree" - eliminari de fecale fragmentate, amestecate cu mucus, si provocate de copros-taza. Falsa diaree este frecventa īn formele cu constipatie. Uneori scaunul este exclusiv mucos si se prezinta sub forma de membrane. De aici denumirile de colita mucoasa sau muco-membranoasa. Sāngele este rar prezent si numai īn cazuri de hemoroizi sau fisuri anale. Durerile abdominale sunt constante, uneori difuze, alteori apar pe traiectul colonului, la nivelul cecului si īn ambele flexuri, sau prezinta un caracter migrator. Variaza de la senzatia de presiune, arsura, greutate, pāna la colica violenta. Durerile pot fi interpretate ca fiind de origine pancreatica, renala, cardiaca, apendiculara, colicistica sau anexi-ala. Durerile apar mai frecvent dimineata si dispar īn cursul activitatii, pot apare si postprandial si exceptional noaptea. De obicei dispar dupa defecatie sau eliminare de gaze.

Mai pot aparea si tulburari dispeptice: greata, inapetenta, tulburari de deglutitie, varsaturi, eructatii, pirozis, borborisme, flatulenta.

Simptomele neuropsihice sau neurovegetative sunt frecvente (stari depresive, insomnie, cefalee, transpiratii, disurie, prurit anal sau vulval). Starea generala este de obicei buna, m contrast cu suferintele acuzate de bolnav. La presiune apar dureri difuze sau localizate. Continutul de gaze este marit, iar scaunele sunt mai īnchise la culoare si frecvent consistente.

Diagnostic pozitiv
Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe trei elemente: un complex simptomatic care reflecta un raspuns fiziologic intestinal exagerat sau alterat, prezenta unor factori psiho-emotionali, excluderea bolilor organice.

Diagnostic diferential
Diagnosticul diferential este adeseori dificil si reclama numeroase investigatii: radio-logice, colonoscopice, cu sau fara biopsie, pasaj baritat gastrointestinal, examenul cailor biliare, ecografia abdomenului superior si uneori chiar laparascopie. Trebuie excluse majoritatea afectiunilor abdominale (despre care s-a vorbit deja) si chiar suferinte endocrine (hipertiroidism).