Boli digestive - Gastrita

Gastritele sunt boli care se manifesta printr-un sindrom de suferinta gastrica si care pot fi provocate de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice, alergice, care intereseaza mucoasa si submucoasa stomacului. Termenul de gastrita nu se aplica deci numai in sensul strict de inflamatie a mucoasei gastrice, ci intr-un sens mai larg, astfel fiind denumite majoritatea suferintelor gastrice, in afara celor din ulcerul si cancerul gastric. Punem diagnosticul de gastrita atunci cand, in prezenta semnelor clinice evocatoare, constatam modificari morfologice directe sau semne de alterare a mucoasei gastrice, prin mijloace de investigatie (radiologie, gastroscopie), precum si functionale, privind secretia de acid clorhidric.

Din punctul de vedere al evolutiei clinice, gastritele sunt acute sau cronice, iar din punct de vedere etiopatogenic, primitive si secundare.

Etiopatogenie
Cauzele care provoaca aparitia gastritelor sunt foarte numeroase si, dupa provenienta lor, recunoastem factori exogeni si endogeni. Factorii etiologici exogeni sunt de natura mecanica, termica, chimica, alergica, infectioasa. Masticatia insuficienta datorita obisnuintei sau unei danturi deficitare, tahifagia, mesele abundente, alimentele voluminoase sunt factori de iritatie mecanica. Factorii termici intra in actiune prin consumarea aliementelor si a bauturilor prea reci sau prea fierbinti. Un rol nociv il au si anumite mancaruri preparate cu prajeli, unele conserve si mezeluri, alimentele condimentate, alcoolul, abuzul de cafea, tutunul.Foarte multe medicamente luate timp indelungat sunt factori iritanti pentru stomac.

Factorii endogeni pot fi bolile infectocontagioase si starile septice. Leziuni ale mucoasei gastrice sunt constatate in uremie, in hipoproteinemii, in pelagra, scorbut, in anemii biermeriene.

Anatomie patologica
In gastrita acuta simpla se evidentiaza: