Boli endocrine - Adenomul cromofob

Adenomul cromofob constituie tipul cel mai obisnuit de tumoare hipofizara. La īnceput, tumoarea se dezvolta īn hipofiza, iar pe masura ce se mareste distruge peretii seii turcesti, diafragmul seii si creste īn sus, invadānd larg hipotalamusul si centrii nervosi īnvecinati. Procesul infil-trativ e invadant si caracteristic tumorilor maligne.

Simptome
In perioada de īnceput lipsesc semnele clinice. Bolnavul se plānge doar de dureri de cap si de aceea este deseori tratat pentru nevroza. Cefaleea se datoreste de fapt presiunii exercitate de tumoare pe diafragmul seii. Cānd tumoarea devine voluminoasa, comprima centrii nervosi din hipotalamus, producānd manifestari legate de suferinta creierului: dereglari ale somnului si ale apetitului, obezitate, febra. Daca tumoarea se dezvolta anterior, comprima chiasma otpica si produce tulburari de vederes strāmtoare a cāmpului vizual (hemianopsie), atrofie optica si, īn cele din urma, pierderea totala a vederii. Daca tumoarea se dezvolta posterior, determina aparitia diabetului insipid.

Tulburarile de natura endocrina apar mai tārziu, dupa ce o parte din hipofiza a fost distrusa de tumoare. Semnul cel mai precoce īl constituie regresiunea caracterelor sexuale (hipo-gonadismul). Ulterior se instaleaza insuficienta tiroidiana si insuficienta suprarenala. O complicatie de temut a tumorii hipofizare este hemoragia, care necesita interventia chirurgicala de urgenta.

Diagnostic
Deoarece manifestarile clinice sunt reduse īn adenomul cromofob, diagnosticul se bazeaza īn primul rānd pe examenul radiologie al seii turcesti - care arata marirea de volum a glandei - si īn al doilea rānd pe modificarile oculare.

Tratament
Tratamentul este radiologie si chirurgical. Se practica fie rontgenterapia regiunii hipofizare, fie exereza chirurgicala (hipofizectomie). De data recenta este procedeul de distrugere a tumorii hipofizare cu substante radioactive (aur sau itriu), interventie denumita si hipofīzoliza.