Boli endocrine - Boala Cushing

Boala Cushing se datoreste hiperactivitatii glandelor suprarenale, care secreta cantitati excesive de cortizol.

Etiologie
Cea mai frecventa cauza a bolii este hiperplazia suprarenalelor. Boala mai poate fi provocata si de tumori ale suprarenalelor - adenom sau cancer al suprarenalelor -sau de un adenom bazofil hipofizar. Boala Cushing a mai fost semnalata la bolnavi care au primit doze mari si prelungite de cortizon.

Simptome
Boala este mai des īntālnita la femei decāt la barbati, conferind o īnfatisare destul de caracteristica. O particularitate a bolii este distributia grasimii, care confera bolnavului o obezitate aparenta. Grasimea este localizata la fata - dānd aspectul de "luna plina" -, la abdomen, ceafa, gāt si la radacinile membrelor. īn schimb, extremitatile sunt subtiri, datorita topirii maselor musculare. Pielea este subtire, atrofica, uscata si cu aspect marmorat, īndeosebi pe membre. Pe regiunea abdominala, fese, brate si īn axile apar vergeturi sau striuri de culoare rosie-violacee, semne distinctive ale hipercorticis-mului. Pe spate apare frecvent acnee.

Ceea ce atrage īn primul rānd atentia este fata rotunda, cu pometii rosii, la care se adauga, la femei, prezenta parului pe barba, buza superioara si pe obraji (hirsutism). Hipertensiunea arteriala este un semn obisnuit al bolii. Valorile tensiunii sistolice ajung la 200 mm Hg. Ca urmare a actiunii cortizonului asupra metabolismului glucidic, se gasesc valori crescute ale glicemiei pe nemāncate, aspect cunoscut sub denumirea de diabet steroid.

Modificarile īn sfera genitala sunt frecvente. La femei ele constau īn neregularitati ale ciclului menstrual, mergānd pāna la pierderea menstrelor (amenoree) si sterilitate. La barbat, tulburarile īn sfera genitala si infertilitatea devin mai evidente īn faza īnaintata a bolii. La femei, excesul de cortizol produce virilizare, pe cānd la barbat se remarca tendinta la feminizare (ginecomastie). La 50% din bolnavi exista tulburari psihice, caracterizate prin stari depresive, anxietate, tulburari de memorie etc. O alta manifestare a bolii este osteoporoza - consecinta a decalcifierii considerabile a oaselor. Procesul de decalifiere determina cu timpul turtiri ale vertebrelor si deformari mari ale coloanei vertebrale: cifoza, scolioza, cu dureri mari dorso-lombare.

Decalcifierea se extinde la coaste si la craniu. Boala Cushing este grava prin manifestarile si complicatiile sale: topirea osoasa care determina fracturi spontane, diabetul zaharat, insuficienta renala, infectiile acute si grave, tulburarile psihice importante, mergānd pāna la sinucidere.

Diagnostic
Diagnosticul este sugerat de aspectul clinic al bolnavului si anume de topirea musculaturii, distributia particulara a grasimii, prezenta striurilor rosii si de constatarea hipertensiunii arteriale si a hiperglicemiei.