Boli endocrine - Feocromocitomul

Feocromocitomul este o tumoare benigna care se dezvolta în medulara suprarenala, dar poate avea si alte localizari, în afara glandei. Tumoarea secreta cantitati apreciabile de catecolamine (adrenalina sau epinefrina si noradrenalina sau norepinefrina).

Simptome
Manifestarea cea mai caracteristica a bolii este hipertensiunea arteriala, care poate atinge valori maxime de 220 mmHg, pâna la 280 sau chiar 300 mmHg. Hipertensiunea poate avea caracter permanent sau poate surveni în crize. Criza apare brusc si este de obicei declansata de emotii puternice. In timpul crizelor paroxistice, bolnavul devine palid, transpira, are palpitatii si tremuraturi în tot corpul si se plânge de dureri de cap. Ca urmare a efectelor metabolice ale catecolaminelor, se produc hipergli-cemie si glicozurie, mai ales când tumoarea secreta cantitati importante de adrenalina. Dispneea si durerile cardiace care însotesc criza se pot termina fatal, cu edem pulmonar acut. Vomitarile si tulburarile vizuale sunt frecvente în timpul crizelor. Daca hipertensiunea este permanenta, este greu de deosebit de hipertensiunea esentiala sau maligna.

Diagnostic
Diagnosticul se bazeaza în special pe probele de laborator. Dozarile de catecolamine în urina si plasma dau informatii pretioase cu privire la existenta feocromocitului. în practica curenta se masoara catecolaminele în urina din 24 de ore.

Urina pentru analiza este strânsa ca si pentru dozarile hormonale, timp de 24 de ore, într-un borcan care contine un fixator (acid sulfuric). înainte de analiza, bolnavul trebuie avizat sa nu ia substante si medicamente capabile sa modifice rezultatele, ca de exemplu preparate pe baza de vanilie, Tetraciclina, Acid acetilsalicilic. Când simptomele apar sub forma de crize paroxistice, este posibil ca în perioadele dintre crize valorile catecolaminelor sa fie în limite normale. în feocromocitom se gasesc valori mari ale adrenalinei în urina din 24 de ore - peste 50 \ig (normal =1-20 p.g). Concentratia noradrenalinei depaseste 150 (i.g/24 de ore (normal = 10 - 70 u.). Se mai obisnuieste sa se dozeze în urina acidul vanilmandelic - produs metabolic al celor doua catecolamine. Valorile urinare peste 9 \ig sugereaza existenta ferocromocitomului.

Pentru stabilirea diagnosticului de ferocromocitom se mai utilizeaza o serie de probe:

Proba de blocare cu fentolamina (regitina) se bazeaza pe proprietatea acestei substante de a scadea hipertensiunea arteriala provocata de catecolamine. Se administreaza i.v. 10 mg regitina. în acest timp, la celalalt brat, o alta persoana masoara tensiunea arteriala la fiecare jumatate de minut. în caz de feocromocitom, tensiunea arteriala trebuie sa scada în urmatoarele minute cu cel putin 40 mm Hg si sa mentina scazuta timp de 2 - 3 ore.

O alta proba este testul la histamina. Aceasta substanta elibereaza adrenalina din feocromocitom, producând cresterea tensiunii arteriale. Testul fiind riscant, este contraindicat la cei cu afectiuni ale coronarelor. Retropneumoperitoneul sau insuficienta retroperitoneala a glandelor suprarenale pune în evidenta tumoarea si o localizeaza. Pentru efectuarea acestui examen, bolnavul trebuie pregatit dinainte, sa nu aiba gaze în intestin. Prin punctie ano-coccigiana, cu un ac lung, se introduc între rect si coccis 800 - 1 200 ml oxigen sau bioxid de carbon. Se face apoi radiografia regiunii suprarenale. Pe film se vede clar conturul tumorii, bineînteles daca aceasta este destul de mare.

Tratament
Extirparea chirugicala a tumorii este urmata de disparitia simptomelor si de restabilirea completa a bolnavului.