Boli endocrine - Gigantismul

Gigantismul se caracterizeaza prin cresterea exagerata īn īnaltime, depasind cu cel putin 20% media staturala. Ca si īn cazul acromegaliei, boala este provocata de o tumoare hipofizara acidofila, care secreta īn exces hormon somatotrop.

Gigantismul afecteaza īntreg organismul, interesānd diferite sisteme si organe (muschi si viscere). īnaltimea gigantului depaseste 2 m. Craniul este mare, desi proportionat fata de restul corpului. Membrele cresc mult īn lungime, pastrānd īnsa proportiile normale. Datorita cresterii excesive se produc modificari ale scheletului, ca cifoscolioza si osteoporoza. Viscerele sunt mari, dar corespunzatoare īnaltimii. Daca tumoarea devine voluminoasa, apar tulburari neurologice si fenomene de compresiune.

Patogenie
Gigantismul este consecinta hipersecretiei de hormon somatotrop, a carui actiune se exercita īnainte de īnchiderea cartilajelor epifizare determinānd cresterea īn lungime a oaselor.

Forme clinice
Se cunosc mai multe forme de gigantism: gigantismul pur, gigantismul cu eunuchism si gigantismul cu acromegalie. īn gigantismul cu eunuchism nu se produce dezvoltarea sexuala. Organele genitale ramān infantile, iar pubertatea nu are loc. Oasele lungi continua sa creasca un timp īndelungat, nemaifiind oprite īn dezvoltare de hormonii sexuali, membrele, disproportionat de lungi fata de trunchi - aspect cunoscut sub denumirea de macroschelie-, dau īnfatisarea eunucoida a corpului. La examenul radiologie se constata īnchiderea tārzie a cartilajelor de crestere. īn forma complicata cu acromegalie, gigantismul se asociaza cu deformarea extremitatilor īn latime.

Evolutie
Cresterea este rapida īnca din copilarie, dar procesul hipertrofie poate aparea si mai tārziu (īntre 12 si 18 ani). Cresterea īn lungime continua īn adolescenta si la vārsta adulta. Musculatura gigantului este Ia īnceput bine dezvoltata, permitānd performante fizice. Dupa o scurta perioada de forta fizica, urmeaza etapa de slabiciune musculara, cu scaderea rezistentei la efort si la boli infectioase. De aceea, cel mai adesea gigantii nu ating vārsta de 40 de ani.