Boli endocrine - Hipotiroidismul

Hipotiroidismul si mixedemul sunt sindroame clinice determinate de productia insuficienta sau de absenta hormonilor tiroidieni. Cele doua entitati clinice difera īntre ele doar ca intensitate, mixedemul reprezentānd forma cea mai severa de insuficienta tiroidiana. Mixedemul adultului apare la indivizi de ambele sexe, īntre 40 si 60 de ani.

Etiopatogenie
Mixedemul apare cu predilectie īn regiunile cu gusa endemica, carenta īn iod si substantele gusogene fiind factori favorizanti pentru aparitia sa. īndepartarea chirurgicala totala a glandei duce la instalarea rapida a mixedemului. Insuficienta tiroidiana mai poate fi produsa de leziuni inflamatorii ale tiroidei (tiroidite acute si cronice). In aceste cazuri se pare ca procesul autoimun (prezenta de anticorpi antitiroidieni care distrug tesutul glandular) are o deosebita importanta īn producerea sindromului. īn ultimii ani au aparut cazuri de insuficienta tiroidiana dupa tratamente cu doze mari de iod radioactiv terapie aplicata īn hipertiroidism si, mai ales, īn cancerul tiroidian. Mixedemul infantil: la copii, mixedemul īmbraca forme diferite de ale adultului, fapt pentru care merita o descriere separata.

Simptome
Simptomele se instaleaza lent, īn decurs de ani, astfel īncāt afectiunea este sesizata tārziu. Boala debuteaza brusc numai dupa interventia chirugicala pe tiroida, cu extirparea completa a glandei. Bolnavul cu mixedem are o īnfatisare caracteristica. Datorita infiltratiei tegumentelor cu lichid muco-proteic, fata este īmpastata, cu pungi la ochi. Parul este uscat si cade. Tegumentele sunt aspre, uscate, de culoare palida-galbuie si reci. Un semn constant īntālnit este rarirea sprāncenelor la extremitati. La femei, vocea se īngroasa. Temperatura corpului este de obicei scazuta (hipotermie) si bolnavii sunt foarte sensibili la frig. Cordul este marit, iar bataile inimii sunt rare (bradicardie).

O alta particularitate a hipotiroidismului o constituie lentoarea psihica, manifestata prin somnolenta torpoare, īncetinire a proceselor mintale si greutate īn vorbire (bradilalie). Tabloul clinic este completat de dureri de cap, constipatie, dureri musculare, acestea din urma fiind īn mod gresit atribuite reumatismului. Tulburarile īn sfera genitala constau īn menoragii si sterilitatea, la femei, si pierderea potentei si scaderea fertilitatii, la barbat.

Diagnostic
Pentru diagnosticul hipotiroidismului se utilizeaza testele specifice explorarii functiei tiroidiene.

Metabolismul bazai (normal ± 10%) este mult scazut īn mixedem, ajungānd la valori de -20% sau chiar -45%. Valorile colesterolului sanguin sunt semnificativ crescute, mergānd pāna la 300 mg si chiar la 600 mg% (normal = 180 -220 mg%). Un alt semn distinctiv īl constituie aparitia īn sānge de hematii contractate, cu margini dintate si ondulate. Acestea dispar sub tratamentul tiroidian. Valorile iodemiei scad pāna la 1 g/100 ml, iar cele iodocaptarii sunt cu atāt mai scazute, cu cāt deficitul tiroidian este mai sever.