Boli endocrine - Insuficienta hipofizara

Sindromul Sheehan este provocat de distrugerea glandei hipofizare īn cursul unei nasteri complicate cu hipertensiune, soc si hemoragie. Distrugerea sau necroza glandei reprezinta consecinta hemoragiei din timpul sarcinii, care produce scaderea irigatiei īn hipotalamus si hipofiza. īn ultimul timp, incidenta necrozei post-partum a scazut, datorita ameliorarii practicilor obstetricale. Insuficienta hipofizara poate exista si la barbat.

Leziunile inflamatorii vasculare sau degenerative (diabet, tuberculoza, sifilis, micoze, brucelo-ze etc.), tumorile hipofizare pot distruge hipofiza, producānd la pacientii de ambele sexe fenomene de hipopituitarism partial sau total (panhipopituitarism).

Simptome
La femeie, primele semne de insuficienta hipofizara, care īsi fac aparitia imediat dupa nastere, sunt involutia sānilor si lipsa lactatiei. Bolnava se plānge de slabiciune fizica marcata si persistenta. Ulterior, organele genitale involiieaza, mens-trele se raresc. Concomitent apar si alte tulburari care dovedesc insuficienta celorlalti hormoni hipofizari, īn afara hormonilor gonadotropi. Leatoarea, toropeala, sensibilitatea la rece, depingmetarea pielii, caderea parului axilar si pubian - fenomene frecvente la aceste bolnave - dovedesc deficitul de hormoni tiroidieni si suprarenali.

La barbat, insuficienta hipofizara se manifesta prin insuficienta tuturor glandelor periferice (tiroida, suprarenale, gonade). Predomina īnsa deficitul de hormoni gonadotropi. Pierderea libido-ului si a potentei este īnsotita de regresiunea organelor genitale (atrofie testiculara), aspectul clinic fiind cel al hipogonadismului.

Diagnostic
Diagnosticul de insuficienta hipofizara, - atāt la barbat, cāt si la femeie - se bazeaza īn primul rānd pe involutia organelor genitale si a caracterelor sexuale. Diagnosticul clinic este completat de examenele de laborator. īntrucāt dozarile directe de hormoni hipofizari sunt deocamdata dificile, necesitānd o aparatura speciala, se recurge īn mod curent la dozarea hormonilor periferici. Astfel, pentru explorarea glandei suprarenale se fac dozari de 17-hidroxicorticosteroizi si 17-cetosteroizi īn urina de 24 de ore. Pentru aprecierea activitatii glandelor genitale se dozeaza 17-CS īn urina, iar la femei se determina estro-genii si pregnandiolul urinar. Pentru explorarea functiei glandei tiroide se efectueaza metabolismul bazai, iodemia si iodocaptarea tiroidiana (a se vedea capitolele respective). Insuficienta uneia sau mai multor glande periferice este o dovada a deficitului de hormoni hipofizari.

Tratament
Practica a dovedit importanta administrarii de preparate hormonale substi-tuitive pentru recuperarea bolnavilor cu insuficienta hipofizara. Rezultatele sunt rapide si spectaculare. Insuficienta tiroidiana se trateaza cu extracte de glanda tiroida sau preparate sintetice, tiroxina si triiodotironina (denumirea comerciala Tiroton). Daca exista semne de insuficienta suprarenala, se asociaza cortizon. Tratamentul cu hormoni sexuali -estrogeni la femeie si testosteron la barbat - determina aparitia menstrelor, restabileste fertilitatea, iar la barbat refece vigoarea fizica si potenta.