Boli genitale - Gonoreea sau blenoragia

Blenoragia este o boala venerica, contagioasa, cu localizare initial uretrala, datorata gonococului Neisseria gonorrhaeae. Gonococul este un coc gram-negativ, dispus in diplo, luand aspectul a doua boabe de cafea, care se privesc prin concavitatea lor. Contaminarea se face in mod frecvent direct, prin contact sexual. Incubatia variaza intre 36 ore si 5 zile, dar in medie este de 3 zile.

Blenoragia la barbat
Din punct de vedere evolutiv, uretrita blenoragica la barbat poate imbraca doua forme: uretrita acuta si uretrita prelungita. Cea acuta se caracterizeaza prin prurit la nivelul fosei naviculare si inflamatia meatului, prin care, dupa exprimarea uretrei, iese o mica secretie limpede, filanta. Fenomenele se accentueaza progresiv, erectiile si mictiunile sunt dureroase, meatul este congestionat, iar secretia devine mai abundenta si ia un caracter purulent. Uretrita acuta se poate insoti de mici complicatii ca balanopostita si edem preputial, care poate ajunge la fimoza sau parafimoza.

Uretrita gonococica prelungita se traduce subiectiv prin senzatii de mancarime de-a lungul cordonului uretral si jena perineala, iar obiectiv prin prezenta unei secretii mai putin abundente, redusa uneori numai la guta matinala, la care se adauga aspectul urinii, care este usor tulbure, continand flocoane de mucus.

Complicatiile blenoragiei la barbat pot fi locale, reprezentate de litrite, cistite sau locoregionale, care cuprind prostatita si epidimita. Exista totusi si complicatii la distanta, dar sunt cu totul rare, ele putandu-se traduce prin atingeri ale articulatiilor (tibio-tarsiana, radio-carpiana, coate, genunchi) uneori cu hidrartroza si exceptional septicemii.

Blenoragia la femeie
Debutul poate fi acut, cu secretie abundenta, arsuri pe uretra, mictiuni frecvente, uneori sanguinolente. Meatul este rosu, tumefiat, vulva congestionata. Colul uterin prezinta o secretie purulenta, galbena-verzuie, este rosu si sangereaza. Blenoragia la femeie trece destul de repede in stare latenta, alteori, de la inceput, manifestarile clinice sunt reduse la o secretie moderata, adesea ignorata de bolnava, insotita de o discreta disurie.

Complicatiile blenoragiei la femeie sunt reprezentate de: bartolinita, inflamatia glandelor Bartolin, situate in grosimea labiilor mari, apoi cistita, metrita, parametrita, salpingita, pelviperitonita.

Tratament
Tratamentul blenoragiei se face cu antibiotice, de exemplu: Ceftriaxon, Ciprinol, Zanocin, Kirin. Pentru un tratament cat mai corect se recomanda practicarea antibiogramei.