Boli genitale - Scabia

Scabia este o dermatoza parazitara, contagioasa, pruriginoasa, datorata unui parazit animal artropod numit sarcoptes scabiei. Scabia este de provenienta animala (caine, cal, pisica) si este accidentala la om. A fost descrisa pentru prima oara de Rennuci in 1884.

Simptomatologie
Localizarile eruptiei sunt regionale si simetrice. Locurile predilecte sunt: spatiile interdigitale, fata anterioara a pumnilor, regiunea periombilicala, coate, fata anterioara a coapselor, regiunea fesiera, regiunea axilara anterioara, plante la copii, penis la barbat. Eruptia respecta spatele, fata.

Semne patognomonice
Sancrul acarian care se prezinta sub forma unor dungi sinuoase de cativa milimetri si veziculele perlate produse de intepatura parazitului (degete, pumn, coate, penis, plante).

Leziuni accesorii
Reprezentate de: pete urticariene, escoriatii liniare sau punctiforme; papulo-vezicule, piodermite diverse (foliculite, impetigo, ectima, furuncule), uneori limfangite, flegmoane, adenopatii supurate. Subiectiv, bolnavii acuza prurit nocturn.

Diagnostic pozitiv
Diagnosticul pozitiv de scabie se pune pe pruritul nocturn; localizarile caracteristice; polimorfismul eruptiei; leziunile patognomonice (santul acarian si veziculele perlate).

Diagnostic diferential
Se face cu pediculoza corpului, in care gasim escoriatii cu topografie caracteristica, apoi cu urticaria si prurigo, care insa nu respecta spatele si fata.

Tratament
De obicei, in tratamentul scabiei se folosesc urmatoarele medicamente: