Boli hepatice - Colecistita acuta

Colecistitele acute sunt inflamatii cu caracter acut ale peretelui colecistic, de diferite grade (congestie, supuratie, gangrena). De cele mai multe ori apar pe fondul unei litiaze subiacente, al unei colecistite cronice preexistente sau sunt secundare unor septicemii sau bacteriemii.

Etiopatogenie
In majoritatea cazurilor sunt infectii supraadaugate unei colecistite cronice litiazice (circa 90%). Aceste infectii se propaga la colecist pe cale biliara, limfatica sau hematogena. in infectiile ascendente se asociaza, de obicei, si o colangita. Agentii etiologici sunt de cele mai multe ori germeni din caile biliare: colibacilul, Streptococcus fecalis (enterococul), stafilococul, streptococul, pneumococul, salmonelele; mai rar intervin germeni anaerobi. Colecistita acuta este intalnita in cursul infectiilor puerperale, in bolile infectioase (febra tifoida, paratifoida), in stari septicemice, cand germenii ajung pe cale hematogena la nivelul veziculei biliare si o infecteaza.

Simptome
Colecistitele acute prezinta semnele generale ale unei infectii si semne locale. in toate formele se intalnesc febra, alterarea starii generale si dureri. Febra este ridicata, deseori insotita de frisoane. Poate sa imbrace un caracter remitent sau sa ramana in platou. Bolnavul este palid, adinamic, tras la fata, prezinta transpiratii, stare subicterica sau icter. Durerea este intensa, colicativa, cu sediul in hipocondrul drept sau in epigastru si iradiaza in umarul drept sau la baza hemitoracelui drept. Se insoteste de anorexie, greturi, deseori varsaturi si constipatie. La examenul obiectiv, deseori, nu se poate palpa vezicula, din cauza contracturii musculare a peretelui abdominal si a hiperesteziei locale.

Diagnostic pozitiv
Diagnosticul pozitiv este sustinut de anamneza (litiaza biliara, septicemii, boli infectioase, vechi colecistopat,) de tabloul clinic cu dureri, febra si semne de infectie generala, cu hiperleucocitoza si neutrofilie; examenul bilei confirma diagnosticul.

Diagnostic diferential
Diagnosticul diferential trebuie facut cu angiocolita acuta colica biliara, apendicita acuta (la un apendice situat sus), ulcerul perforat, pielonefrita acuta si pancreatita acuta.

Evolutie si complicatii
Evolutia colecistitelor acute depinde de forma anatomo-clinica pe care o imbraca. in formele catarale, evolutia este favorabila; in cele supurate si gangrenoase, este grava atat prin, insasi, seriozitatea bolii, cat si prin eventualele complicatii. Complicatiile pot fi locale sau la distanta. Dintre cele locale, perforatia colecistului este grava, fiind urmata de o peritonita generalizata sau inchistata. Fistulele colecistoduodenale sau colecisto-colice prezinta gravitate prin modul lor de evolutie. Cand se adauga obstruarea canalului cistic, se instaleaza si hidropsul vezicular, putandu-se produce si un volvulus al colecistului. Alte complicatii mai sunt angiocolita acuta, abcesele hepatice si pancreatita acuta hemoragica.

Prognostic
Prognosticul va depinde de forma anatomo-clinica, de promptitudinea interventiei terapeutice si de existenta complicatiilor.

Profilaxie
Profilaxia colecistitelor acute consta in tratarea atenta a colecistopatilor cro­nici si a litiazicilor (prevenirea stazei), precum si in urmarirea atenta si tratarea prompta a bolilor infectioase, a starilor septicemice, a tulburarilor gastro-intestinale si in asanarea focarelor de infectie.