Boli hepatice - Colecistita cronica

Colecistitele cronice sunt afectiuni inflamatorii cronice ale veziculei biliare, de obicei secundare unor focare cronice aflate la distanta.

Etiopatogenie
Cauzele incriminate in etiologia colecistitelor cronice sunt variate: infectioase, chimice, alergice, neuro-hormonale, distrofice. Infectiile sunt adesea factori determinanti. Existenta litiazei biliare este un factor important in aparitia colecistitei cronice. Afectiunile digestive (colita, apendicita, boala ulceroasa) pot provoca colecistite secundare. Printre factorii chimici incriminati mentionam refluarile de suc pancreatic in colecist, sarurile de aur, dozele mari si repetate de barbiturice, abuzul de antibiotice cu eliminare biliara etc.

Simptome
Boala se manifesta in general cu fenomene de dispepsie biliara si gastro-intestinala. Bolnavul se plange de "gust rau" in gura, de digestii greoaie, senzatie de plenitudine postprandiala, balonari abdominale, uneori arsuri epigastrice; se simte obosit, cu capacitatea de munca scazuta, acuza adesea cefalee sau fenomene de tip migrenos. Greturile sunt frecvente si se pot insoti de varsaturi. Alteori, predomina diareea postprandiala, cu usoare crampe abdominale. Cateodata, simptomatologia imbraca aspectul unei nevroze astenice, cu astenie fizica si psihica, insomnie sau somn agitat cu cosmaruri, cefalee rebela. La femei, se intalneste dismenoreea. Dureea veziculara poate sa fie moderata, aparand dupa mese mai bogate in grasimi sau sa atinga intensitatea unei colici veziculare.

Diagnostic diferential
Diagnosticul diferential se face cu ulcerul duodenal, pancreatita cronica, gastrita cronica, cu hepatita cronica.

Evolutie
Este lent-cronica, dar poate fi intretaiata de puseuri subacute sau chiar acute. Respectarea regimului de viata si de alimentatie poate asigura o evolutie favorabila si sa previna complicatiile.

Complicatii
La nivelul cailor biliare, boala se poate complica prin colecistita acuta, prin angiocolita acuta sau cronica, prin litiaza coledociana, prin oddita sau vezicula poate sa se cancerizeze. La nivelul ficatului, complicatiile intalnite sunt supuratiile hepatice, hepatitele cronice (mai frecvent colestatice) si ciroza hepatica.