Boli renale - Litiaza renala

Litiaza renala este afectiunea caracterizata prin formarea unor calculi in bazinet si in caile urinare, in urma precipitarii substantelor care, in mod normal, se gasesc dizolvate in urina. Se intalneste cu deosebire la barbati, in special intre 30 si 50 de ani.

Etiopatogenie
Etiopatogenia nu se cunoaste precis. Sunt totusi necesare mai multe conditii pentru constituirea calculilor: Simptome
Manifestarile clinice sunt diferite, unele cazuri ramanand asimptomatice, altele prezentand manifestari dureroase paroxistice cu aspect de colica. Cea mai mare parte din cazuri sunt descoperite intamplator la radiografie.

Cea mai caracteristica manifestare este colica nefretica. Durerea se datoreaza migrarii unui calcul, care provoaca spasmul musculaturii cailor urinare. Criza debuteaza brusc, in urma unor zguduiri sau a unui efort. Durerea este uneori intolerabila. Porneste din regiunea lombara si iradiaza spre organele genitale si fata interna a coapsei. Sediul durerii depinde de sediul calculului. Uneori, poate fi urmarita coborarea calculului prin deplasarea durerii. Bolnavul este nelinistit si agitat, prezinta mictiuni frecvente si dureroase. Hematuria microscopica sau macroscopica este obisnuita. La sfarsitul colicii apare poliurie cu urine clare.

Dat fiind faptul ca uneori colica este urmata de eliminarea unui calcul, se recomanda ca bolnavul sa-si adune urina intr-un borcan si sa o treaca printr-un tifon, spre a-l descoperi. La examen se constata dureri in regiunea lombara si puncte dureroase ureterale. Uneori, apar si manifestari reflexe: varsaturi, constipatie, balonari abdominale etc. Pentru precizarea diagnosticului este nevoie de un examen radiologie, fie direct (radiografie simpla), care permite evidentierea calculilor radioopaci, in calice, bazinet sau ureter, fie de urografie, care permite sa se precizeze marimea, numarul, sediul calculilor si modificarile functionale renale.

Diagnostic pozitiv
Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe durerea avand caracter de colica renala, insotita de hematurie si uneori de eliminarea calculilor, si se confirma prin radiografia simpla sau urografie.

Evolutie
Evolutia depinde de numarul si marimea calculilor, obstructia cailor urinare si de aparitia infectiei.

Complicatii
Complicatiile cele mai obisnuite sunt anuria, infectia urinara, hidronefroza.