Ghid de prim ajutor - Capitolul IX
ARSURI

Arsurile reprezinta una din cele mai grave si mutilante agresiuni, fiind produse ca rezultat al actiunii caldurii asupra tesuturilor; caldura devine lezanta pentru tesuturile vii cānd depaseste 46°C.

Gradul arsurilor
Clasificarea gradelor arsurii se face tinānd cont de straturile tegumentare afectate Arsura de gradul I si II
Se pune zona respectiva sub jet de apa rece sau se aplica o compresa cu apa rece, apoi se acopera arsura cu o compresa sterila. Se pot aplica sprayuri sau creme special destinate pielii arse.

Arsura de gradul III
Nu se īndeparteaza hainele lipite de pielea arsa. Se pun comprese cu apa rece pe zonele afectate. La acesti pacienti apar de obicei probleme respiratorii, astfel īncāt se vor lua masurile care se impun. Acesti pacienti vor fi transportati de urgenta la spital

Arsura electrica
Nu se atinge victima pāna cānd curentul electric nu este īntrerupt sau atāt timp cāt victima se mai afla īn contact cu sursa, pentru ca se poate electrocuta si salvatorul. Daca victima nu respira, se mentin deschise caile aeriene, se fac respiratii artificiale. Daca nu respira si nu are puls, se adauga si masaj cardiac. Arsurile aparute, localizate mai ales la nivelul zonei de contact, se trateaza cum s-a descris mai sus.

SUPRAEXPUNEREA LA CALD

Īn urma expunerii prelungite la caldura pot sa apara arsura solara, crampele musculare, deshidratarea si socul caloric.

Arsura solara
Se pune apa rece pe zona arsa de soare, chiar si comprese udate cu apa rece; membrele arse de soare se tin ridicate mai sus decāt restul corpului. Daca este necesar se bandajeaza zonele sever afectate si se solicita ajutor medical. Se aplica unguente, creme, spray-uri speciale pentru arsuri solare.

Crampele musculare
Crampele musculare sunt dureri si spasme aparute din cauza pierderilor de saruri minerale īn urma transpiratiilor abundente.

Tratament Deshidratarea
Apare īn situatiile de expunere la temperaturi īnalte si umiditate mare.

Tratament Socul caloric (insolatia)
Reprezinta o urgenta majora deoarece poate pune īn pericol viata; se datoreaza unei perturbari a sistemului de reglare a temperaturii din interiorul corpului aparuta din cauza expunerii la o temperatura mare si a imposibilitatii de a regla temperatura mare la care a fost supus.

Tratament

DEGERATURILE (SUPRAEXPUNEREA LA FRIG)

Degeraturile sunt leziuni provocate de frig, din cauza expunerii corpului la temperaturi scazute; ele apar cānd īn interiorul celulelor pielii se formeaza cristale de gheata. De obicei afecteaza degetele de la picioare sau māini, nasul sau urechile (extremitatile).

Tratament Hipotermia
Valoarea normala a temperaturii este de 36,5 – 37°C; scaderea temperaturii centrale sub 35°C se numeste hipotermie.

Tratament Inapoi la cuprins