Ghid de prim ajutor - Capitolul VI
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI CIRCULATOR

Aparatul circulator este format din cord, organul central care pompeaza sāngele - si un sistem īnchis de vase, format din artere - capilare - vene.
Inima este un organ musculos, cavitar, tetracameral. Structural, este un muschi striat, cu proprietati functionale comune si altor tesuturi, dar si cu proprietati specifice.
Propulsarea sāngelui este asigurata de contractia ventriculara, cea mai mare importanta revenind ventricului stāng; sāngele este īmpins la fiecare contractie, dar curge īn curent continuu, datorita elasticitatii peretilor arteriali.
Peretii arterelor opun rezistenta, ceea ce face ca sāngele sa fie sub o anumita tensiune, denumita tensiune arteriala (TA).
TA variaza īn functie de vārsta, sex, ora din timpul zilei si gradul de activitate.
Valorile crescute reprezinta hipertensiunea, iar cele scazute - hipotensiunea.

Valori normale: Cu fiecare contractie este īmpins īn aorta un val de sānge, care izbeste sāngele existent īn vas si se propaga ca o unda, dānd pulsul.

Valori normale ale pulsului:

Hemoragiile

Hemoragia reprezinta scurgerea sāngelui īn afara sistemului vascular printr-una sau mai multe plagi (rani).
Dupa tipul vasului lezat poate fi: Dupa cantitatea de sānge pierdut, hemoaragia poate fi:

Hemostaza

Hemostaza reprezinta oprirea curgerii sāngelui, fie spontan, prin reactie locala a organismului (hemostaza spontana), fie provocata, prin diferite gesturi terapeutice (hemostaza terapeutica). Hemostaza poate fi provizorie sau definitiva.

Hemostaza provizorie: Puncte de compresie: Pansamentul compresiv este una din cele mai eficiente metode folosite pentru a realiza o hemostaza provizorie; se utilizeaza pansamente sterile puse direct pe rana si comprimate ferm cu podul palmei.

Aplicarea garoului se foloseste doar īn cazuri extreme si īn situatia īn care hemoragia nu se poate controla prin alte metode.

Garoul poate fi improvizat folosind curea, cravata etc. Garoul, odata cu oprirea sāngerarii, produce oprirea circulatiei sāngelui īn portiunea de membru situata dedesubtul lui. Din aceasta cauza mentinerea sa mai mult de 2 ore poate duce la complicatii deosebit de grave. Totdeauna la montarea unui garou trebuie atasat un bilet, care īnsoteste bolnavul, si pe care se noteaza obligatoriu urmatoarele date: nume, prenume, ora exacta a aplicarii garoului. Dupa fiecare 20 – 30 minute se slabeste putin garoul pentru a permite irigarea segmentului de membru subiacent. Ridicarea garoului se face doar īn conditii de spital sau de personal competent.

Inapoi la cuprins