Ghid de prim ajutor - Capitolul VII
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI LOCOMOTOR

Aparatul locomotor are ca functie principala deplasarea organismului în spatiu, precum si mobilizarea diverselor segmente ale acestuia, unele în raport cu altele. Este alcatuit din oase cu legaturile lor (articulatiile) si muschi. Oasele reprezinta partea statica (pasiva), fiind actionate de muschii care se insera pe ele si care reprezinta partea dinamica sau activa a aparatului locomotor.

MANAGEMENTUL PACIENTULUI POLITRAUMATIZAT

Politraumatismul este o stare patologica grava în care exista 2 sau mai multe leziuni traumatice majore, cu risc vital imediat sau secundar.

Pentru pacientul traumatizat, se va face o evaluare primara initial, constând în evaluarea ABC, plus o scurta examinare neurologica, apoi o evaluare secundara. Problemele constatate în cadrul evaluarii primare trebuie corectate rapid.

Evaluarea primara
Atentie la siguranta victimei si a salvatorului!!!

A – airway – se refera la asigurarea libertatii cailor aeriene si cuprinde manevrele cunoscute; în plus, pentru pacientul politraumatizat, se adauga în cadrul acestei etape si asigurarea protectiei de coloana cervicala.
Atentie la pacientul cu posibila fractura de coloana cervicala!!! Singura manevra permisa este subluxatia de mandibula.

Protectia manuala de coloana cervicala: se fixeaza si se sustine capul pacientului din lateral, lasând urechile descoperite, sustinând si subluxând în acelasi timp mandibula. Astfel se axeaza capul, gâtul, trunchiul si pozitia se va mentine pâna la imobilizarea completa. Urmeaza plasarea gulerului cervical, introducându-l dinspre partea posterioara a gâtului.

B – breathing – asculta, priveste si simte respiratiile.
C – circulation – verifica pulsul carotidian.

În finalul evaluarii primare se face o scurta evaluare neurologica, utilizând formula AVPU.

Evaluarea secundara presupune o examinare amanuntita a pacientului, din cap pâna in picioare, pentru a se constata orice leziune sau modificare la nivelul segmentelor corpului.

MOBILIZAREA TRAUMATIZATULUI

Asezarea pacientului pe targa
Se plaseaza targa lânga victima; la comanda celui care fixeaza capul victimei, aceasta va fi întoarsa lateral si un salvator va împinge targa sub pacient. Este nevoie de minimum 4 salvatori: unul mentine capul în ax, 2 salvatori sustin toracele, bazinul si picioarele, iar al 4 lea mobilizeaza targa.

Tipuri de targi Tipuri de atele Inapoi la cuprins