Ghid de prim ajutor - Capitolul X
SITUATII PARTICULARE DIN VIATA DE ZI CU ZI

Aschii intrate în piele

Ce fac? Convulsii
Convulsia reprezinta o perturbare a activitatii electrice a creierului ce determina o serie de miscari necontrolate ale musculaturii corpului; se poate produce în timpul unei stari de inconstienta totala sau partiala.

Ce fac? Hiperventilatia
Hiperventilatia este o respiratie mai rapida si mai profunda decat normal, datorata unei tensiuni emotionale sau unei suparari.

Ce fac? Hipoglicemia
Reprezinta scaderea cantitatii de glucoza din organism, din cauza unui aport alimentar diminuat sau chiar absent, a unui efort fizic intens, a abuzului de alcool sau a administrarii unei doze crescute de insulina, mai ales în absenta alimentatiei, la pacientii cu diabet zaharat insulino - dependent.

Ce fac? Infarctul
Este o zona de necroza celulara datorita obstructiei partiale sau totale a unui ram al arterelor coronare.

Semne si simptome: Ce fac? Inecul
În toate situatiile în care este implicata o persoana care se îneaca, amintiti-va sa va protejati pe voi însiva; în apa adânca, cineva care se îneaca poate trage sub apa salvatorul. Nu uitati sa ajutati victima atât cât se poate!!!

Ce fac? Întepaturile
Desi majoritatea insectelor produc prin întepare doar o reactie locala (eritem, edem), unele întepaturi pot pune viata în pericol daca victima face o reactie alergica la întepatura respectiva.

Ce fac? Lipotimia
Este o stare de slabiciune, asociata cu caderea victimei respective, cu pierdere reversibila si de scurta durata a starii de constienta.

Ce fac? Muscatura
Muscaturile pot provoca infectii serioase, iar cele de pisici si câini pot transmite rabia (turbarea).

Ce fac? Raul de inaltime
Apare din cauza diminuarii cantitatii de oxigen în aerul inspirat, mai ales la altitudini mari, peste 2000 m.

Ce fac? Sarcina
!! Atentie la o femeie aflata la vârsta procreatiei, care brusc acuza o durere violenta în abdomenul inferior eventual cu pierdere vaginala de sânge si care a prezentat o întârziere a menstruatiei, deoarece poate avea o sarcina extrauterina (sarcina cu implantarea ovulului fecundat în afara cavitatii uterine, cel mai frecvent la nivelul trompei uterine).

Inapoi la cuprins