Frasin

Denumire in latina: Fraxinus excelsior

Familie: Cleaceae

Denumire populara:

Descriere: Arbore inalt de 1-30m, cu frunze imparipenate, compuse din 7-13 foliole sesile. Infloreste inainte de a se dezvolta frunzele in aprilie-mai. Florile sunt lipsite de invelis floral. Fructul este o samara.

Raspandire: Creste spontan, prin paduri, lunci etc., locuri umede.

Produs vegetal: Coaja si frunzele.

Recoltare: Coaja se recolteaza in aprilie-mai, de pe crengile si radacinile tinere (de cel mult 4 ani). Frunzele se aduna in mai-iunie. Daca se folosesc imediat, proaspete, se pot recolta in orice timp al anului. Uscarea se face la umbra.

Principii active: Manitol, inozitol, cvercetol, acid malic, gume, ulei volatil.

Actiune farmaceutica: Sudorific, colagog, coleretic, cicatrizant, laxativ, intiinflamator intestinal, antigutos, antireumatismal, diuretic, astringent.

Indicatii: In colecistite, angiocolite, ulcer, afectiuni intestinale, diaree, afectiuni renale, guta, reumatism, boli de piele.

Mod de utilizare: Infuzie: 1 lingurita de frunze, la 250ml apa clocotita, se infuzeaza 3 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Decoct: 50g scoarta la 1l apa, se fierbe 4 minute si se infuzeaza 10 minute. Se beau 3 cani pe zi. Decoctul este foarte eficient in guta, reumatism, diaree.

Vizite: 3656