Printeaza articolul

Paza buna trece de... infectii

Paza buna trece de... infectii In cele noua luni de sarcina, o femeie trece printr-o serie de transformari uimitoare. De la cele de ordin fiziologic pana la cele psihice, aceste transformari isi pun amprenta in masuri diferite asupra sanatatii si psihicului. Astfel, femeia se schimba, devine mai feminina, mai sensibila, dar si mai... predispusa la infectii si la pericole ce o pandesc la tot pasul. Pentru a-si pastra starea de sanatate, a ei si a fatului, viitoarea mama trebuie sa fie precauta, prevazatoare si sa incerce sa anticipeze, pe cat este posibil, ce ii face rau sau nu.

In primul rand, igiena si curatenia. Consideram ca nu mai este cazul sa mentionam decat in treacat ca igiena femeii gravide trebuie sa fie stricta, sa aiba grija de dantura, sa foloseasca sapunuri naturale si produse de toaleta fara miros puternic, mai degraba neutru, cel mult acrisor-fructat, sa poarte haine din bumbac lejere si incaltaminte comoda si sa nu se expuna inutil prin incalcarea acestor norme.

Pe langa toate acestea, ea trebuie sa fie atenta la detergentii de spalat rufe, sa nu fie puternic mirositori, iar la cei de spalat vase, sa nu atace pielea (a se cauta numai produse BIO, care nu afecteaza epiderma). In general, toate produsele cu care intra in contact ar trebui intai verificate, iar daca nu sunt de incredere, se va renunta la ele. Balsamul de rufe trebuie - cel putin in aceasta perioada - scos din uz. El emana un miros puternic, iar ceea ce inainte ne placea se poate dovedi acum un miros greu de suportat. Acelasi lucru este valabil si in cazul odorizantelor de camera pe care pana acum le imprastiam prin toata casa, dar pe care de acum inainte de vom inchide. Aerisirea camerelor in mod corespunzator este mult mai indicata, pentru evitarea inmultirii agentilor patogeni.

Gravida nu va folosi toalete publice, nici nu va bea din sticla dupa altcineva sau sa foloseasca robinete publice, nu se va sterge cu prosopul altei persoane si nici nu va sta langa un bolnav. Este bine sa evite spatiile aglomerate sau sa stea langa oameni care tusesc. Locurile considerate toxice, poluate vor fi de asemenea ocolite. Dupa orice iesire in oras sau contact cu alte persoane, se impune spalarea mainilor cu apa rece si sapun natural.

Pentru o mai buna siguranta impotriva oricarei infectii, viitoarea mama va spala foarte bine, sub jet puternic de apa rece, fructele si legumele si le va ocoli pe cele stropite, tratate.

Prin prevedere, ea va fi protejata astfel impotriva infectiilor, a bacteriilor, permitand corpului si psihicului sa se pregateasca linistit si in siguranta pentru marele eveniment, nasterea.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=1722

Adaugat in: Dec 1, 2011 | Autor: Anca-Mariela Truta | Vizite: 2040