Semne si simptome digestive - Varsaturile

Prin varsatura se intelege expulzarea fortata, brusca a continutului gastro-intestinal prin gura. Varsatura, precedata adesea de greata si hipersalivatie, este un act reflex in cadrul caruia stomacul este principalul organ efector. In timpul varsaturii se realizeaza o contractie a pilorului care impiedica trecerea continutului gastric spre duoden si in acelasi timp o relaxare a zonei fundice si a cardiei care permite eliminarea lui fortata spre esofag, faringe si cavitatea bucala. Valul palatin este ridicat, iar glota inchisa impiedicand trecerea continutului varsaturii spre caile respiratorii. Miscarile antiperistaltice ale esofagului si jocul functional al jonctiunii eso-gastrice au fost banuite a avea un rol in exteriorizarea varsaturii, dar forta operativa principala ramane cu singuranta cresterea presiunii intraabdominale ca urmare a constractiei simultane si deosebit de puternice a diafragmului si muschilor peretelui abdominal.

Varsaturile pot fi de origine centrala sau periferica (reflexe).

Varsaturile de origine centrala - survin in boli ale sistemului nervos central care modifica presiunea intracraniana (tumori cerebrale, meningoencefalite, sifilisul cerebro-spinal, hemoragiile cerebrale), sindromul Meniere, migrena, intoxicatii endogene (uremie, stari de acidocetoza), intoxicatii exogene (alcool, nicotina, opiacee). In categoria varsaturilor de origine centrala se pot incadra varsaturile din primele luni ale sarcinii si cele cu punct de plecare de la nivelul aparatului vestibular; prin leziuni organice (labirintica) sau tulburari functionale (raul de mare, raul de avion).

Varsaturile de origine centrala se datoresc cresterii presiunii intracraniene, apar brusc, nu sunt precedate de senzatia de greata si se executa fara efort ("varsatura in jet").

Varsaturile de origine periferica (reflexe) - au ca punct de plecare excitatii de la nivelul tubului digestiv, peritoneului si diferite alte viscere. Arcul reflex include cai aferente (nervul vag), centrul vomitiv si caile eferente (nervul frenic si nervii responsabili de activitatea muschilor peretelui abdominal).

Varsaturile cu punct de plecare de la nivelul aparatului digestiv se intalnesc in: boli ale stomacului (gastrite acute si cronice, stenoza pilorica), boli ale ficatului si cailor biliare (hepatita acuta, colecistite, litiaza biliara), pancreatita acuta, ocluzia intestinala, apendicita acuta, ocluzia vaselor mezenterice si altele. Iritatia peritoneala de orice natura sau peritonita se insotesc de obicei de varsaturi.

Varsaturile reflexe cu punct de plecare in afara aparatului digestiv se intalnesc in: colica renala, metro-anexite, catarul cronic nazo-faringian, etc.

Semne si simptome digestive