Aparatul care depisteaza astmul inca din copilarie

Prin noua tehnologie, se urmareste ritmul respiratiei in somn, ceea ce permite diagnosticarea bolii inclusiv la bebelusi.

Copiii nascuti in familii de fumatori ori alergici risca sa dezvolte afectiuni respiratorii cum este astmul.

Daca pana acum aceasta afectiune era mai greu de diagnosticat la copiii care nu implinisera 4 ani, acum acest lucru este posibil datorita unui aparat modern care inregistreaza ciclurile respiratorii in somn.

Singurul loc in care poate fi gasit aparatul este Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu", din Bucuresti.

20% dintre micutii sub 4 ani au dificultati de respiratie
Problemele respiratorii afecteaza aproximativ 20a dintre copiii cu varsta pana in 4 ani, cele mai frecvente fiind respiratia suieratoare si tusea repetata. In cazul multora dintre ei, simptomele dispar cu varsta, dar sunt si situatii in care acestea se accentueaza.

"In astfel de situatii exista riscul dezvoltarii astmului bronsic", mentioneaza Ioan Cernatescu, pneumolog pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu".

Specialistul spune ca metodele folosite pana acum nu permiteau o diagnosticare corecta. Situatia s-a schimbat insa de un an incoace.

"Alaturi de radiografii si computer tomograf, noua investigatie care masoara ciclul respirator (inspiratii/ expiratii) poate ajuta doctorul sa stabileasca daca un copil suspect de astm bronsic va dezvolta sau nu boala pe viitor", precizeaza doctorul Ioan Cernatescu.

Micutii sunt adormiti in timp ce li se face analiza si li se aplica atat pe nas, cat si pe gura o masca speciala. Specialistii spun ca nu este vorba despre o anestezie si ca se folosesc medicamente speciale pentru inducerea somnului, pentru folosirea carora parintii trebuie sa-si dea acordul.

"Dupa 20 de cicluri respiratorii se apreciaza o serie de parametri care ne arata daca pacientul prezinta sau nu modificari patologice sugestive pentru diagnosticul de astm ori respiratie suieratoare", explica pediatrul.

Dupa administrarea unor medicamente care dilata bronhiile, testul se repeta, medicii putand stabili la final daca micutul va dezvolta sau nu astm bronsic pe viitor.

Daca exista riscul sa dezvolte boala, copilul este luat in evidenta si supus unor controale periodice.

Peste 350 de copii au fost tratati
Analiza este benefica pentru ca nu presupune implicare din partea copiilor. Daca cei mari, de peste 4 ani, pot fi incurajati sa sufle sau sa respire intr-un anumit fel, la cei mici aceasta posibilitate nu exista.

De peste un an, de cand se face investigatia la IOMC "Alfred Rusescu" din Bucuresti, peste 350 de copii cu varsta pana in 4 ani au beneficiat de aceasta.

Adaugata in: Apr 5, 2007 | Sursa: http://www.evz.ro/ | Vizite: 6897

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »