Obezitatea, tratata prin psihoterapie si hipnoza

Printre problematicile solicitate in cabinetul de psihoterapie un procent destul de important alaturi de nevroze, depresii, probleme de cuplu si familie, il constituie problemele de alimentatie.
Este destul de cunoscuta interventia psihoterapeutica in tratarea anorexiei sau a bulimiei, dar in prezent tot mai multe persoane imi solicita ajutorul in tratarea obezitatii.

Bineinteles ca tratamentul imediat se refera la modificarea dietei, integrarea intr-un program de exercitii fizice si schimbarea stilului de viata. Sunt masuri extrem de cunoscute, dar destul de greu de pus in practica doar prin efort personal. Un psiholog intervine inca de la inceput prin a-l constientiza pe clientul sau cu privire la imaginea sa, la cantitatile si alimentele consumate, la ceea ce inseamna alimentatia pentru el, la propriile deprinderi prost formate.

Obezitatea presupune si fixatii de natura psihologica
Tot rolul lui este de a sustine clientul in schimbarea stilului de viata: modificarea imaginii de sine, a programului, schimbarea relatiilor disfunctionale in zona alimentara, resemnificarea alimentelor si alimentatiei, cresterea rezistentei la stres, educarea vointei, descoperirea compensatiilor incorecte si inlocuirea lor.

Obezitatea presupune nu numai deprinderi de alimentatie incorecte, ci se intemeiaza pe conflicte, traume sau fixatii de natura psihologica. La toate acestea se adauga de foarte multe ori o serie de beneficii secundare mai mult sau mai putin observabile, dar neconstientizate (comoditate, victimizare, mentinerea unor relatii disfunctionale din teama de schimbare, din teama de integrare sociala sau relationala etc.).

Hipnoza, in tratamentul obezitatii
Atunci cand aceste beneficii sunt mai importante decat inconvenientele aduse de obezitate cel in cauza nu va aduce schimbari decat la suprafata si de scurta durata.
Psihoterapia poate atinge si un alt aspect. Acolo unde consider ca este necesar in interventia mea introduc si hipnoza (evident, cu acordul clientului).

Sugestiile folosite se refera fie la modificarea imaginii corporale, fie la excluderea unor alimente periculoase. Folosesc de asemenea hipnoza pentru a depista momentele traumatice care stau la baza simptomelor de natura alimentara, conflictele interne care blocheaza inaintarea in tratament sau temerile inconstiente de la varste foarte mici care-l afecteaza pe client sau ii mentin o fixatie in “stadiul oral” (Freud).

Un alt aspect important in psihoterapia problemelor alimentare se refera la reglarea relatiei cu mama. De foarte multe ori o relatie deficitara sau duala cu mama, elementul central al securitatii noastre afective si alimentare din copilaria mica, poate produce perturbari pe termen lung in a accesa sau nu o alimentare corecta.

O alta trauma se refera la absenta hranei sau dimpotriva la presiuni pentru o alimentare excesiva in momentele formarii deprinderilor alimentare. Intalnesc in practica de cabinet frustrari alimentare grave ce au format un adult care mananca in exces sau care face provizii.

Adultul nu stie sa manance, in multe cazuri
De asemenea, nu rare sunt cazurile in care copilul fortat candva a invatat ca adult sa nu refuze, sa nu mai stie cat ii trebuie si sa considere ca a manca trei feluri de mancare sau “a termina tot din farfurie” e masura corecta a pragului de satietate.

Poate parea banal, dar a reinvata sa mancam si mai ales sa ne hranim si sa ne iubim corpul nu e tocmai un proces facil. In aceasta societate stresata si uneori stresanta mesele au devenit fie un element de condimentare a unei sarcini de birou (cu temen de predare ieri, de fiecare data), fie o placere care prin exagerare acopera restul frustrarilor individuale.

Olivia Mocanu
Cabinet de psihoterapie
0722855232

Adaugata in: Nov 19, 2007 | Sursa: Ziare.com | Vizite: 2707

Stiri medicale recente

Management Performant în Institutiile Medicale din România în 2012- Schimb de bune practici în management medical si managementul performantei în institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant în Institutiile Medicale din România în 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, în perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »