Munca de noapte, mai nociva decat fumatul

Agentia Internationala pentru Studii asupra Cancerului a decis recent sa includa munca de noapte pe lista slujbelor cu grad de risc. In acesta evidenta au fost deja cuprinse slujbele care implica expunerea la raze ultraviolete, carbune negru, gaze de esapament, agenti chimici periculosi. Angajatii sunt astfel indreptatiti sa ceara compensatii pentru risc suplimentar, in cazul in care sunt obligati sa lucreze noaptea.

Riscuri sporite de cancer
Cercetatorii japonezi de la Universitatea de sanatate ocupationala si a mediului au monitorizat 14.000 de oameni, timp de 10 ani. Observatiile au relevat ca numarul barbatilor cu cancer de prostata este mult mai frecvent la cei care au lucrat noaptea, comparativ cu colegii lor care au lucrat program normal, de zi.

In plus, un expert danez de la Institutul de Epidemiologie a Cancerului a examinat 7.000 de femei cu varste intre 30 si 54 de ani. S-a demonstrat ca cele care au lucrat cel putin sase luni in regim de noapte au sanse mai ridicate sa dezvolte cancer de san.

Richard Stevens, profesor la Universitatea de Medicina din Connecticut, a fost primul cercetator care a observat interdependenta intre munca de noapte si cancerul de san, in 1987.

Expertul a investigat si cauzele exploziei de cazuri de cancer de san din anii ‘30, cand multe dintre fabrici incepusera sa lucreze 24 de ore pe zi, atragand milioane de femei catre munca de zi, dar si de noapte.

Afectiuni ale inimii
Orele de munca de noapte dezvolta si un risc sporit de afectiuni ale inimii. Cercetatorii de la Universitatea din Milano au exeminat 22 de barbati metalurgisti, care aveau un numar diferit de ture de noapte pe saptamana.

Observarea cotidiana a activitatii cardiace a indicat faptul ca bataile inimii, activitatea sistemului nervos si cea hormonala nu sufera nici o schimbare, in cursul turelor de noapte.

Oamenii sunt, prin urmare, activi, chiar daca inima si vasele lor de sange functioneaza ca si cum ar fi dormit. Ceea ce inseamna o fortare a fizicului si a activitatii nervoase, in timpul orelor de munca de noapte.

Seful echipei de cercetatori, Rafaello Furlan, crede ca organismul uman nu se poate adapta la activitatile de noapte, ceea ce duce in cele din urma la afectiuni cardiace.

Cum se explica influenta negativa

Expertii au inaintat cateva teorii care explica influenta negativa pe care o are munca de noapte asupra sanatatii umane.

1. In primul rand, fiinta umana este o creatura de zi. Munca de noapte si odihna, pe parcursul zilei, tulbura bioritmul si poate creste riscul aparitiei unor afectiuni. Organismul uman produce melatonina, hormonal somnului, peste noapte. Acest hormon regleaza ritmurile biologice. In cazul in care nu se doarme noaptea, pot aparea disfunctionalitati in sistem.

2. Adaptarea la stilul de viata de noapte este extrem de dificil. Locuitorii din teritoriile nordice sufera de sindromul tensiunii polare, provocat de iernile lungi intunecate, lipsa vitaminelor si a luminii solare, care poate genera depresii. Consecintele negative ale muncii de noapte nu se opresc insa aici.

3. Greata, indigestiile gastrice, durerile abdominale, diareea si lipsa poftei de mancare sunt unele dintre cele mai frecvente probleme ale angajatilor din turele de noapte. Astfel de oameni sufera de ulcer gastric mult mai frecvent decat colegii lor, care lucreaza pe parcursul zilei.

4. Somnul sanatos este o condtie necesara pentru functionarea normala a stomacului. Turele de noapte tulbura ceasul biologic, cel care sincronizeaza consumul de alimente si digestia.

5. Peste toate acestea, turele de noapte izoleaza adesea oamenii de familii si prieteni, provocand situatii stresante.

Adaugata in: Dec 20, 2007 | Sursa: Ziarul Ziarul | Vizite: 2477

Stiri medicale recente

Management Performant în Institutiile Medicale din România în 2012- Schimb de bune practici în management medical si managementul performantei în institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant în Institutiile Medicale din România în 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, în perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »