O bacterie saprofita poate duce la atenuarea simptomelor de boala alergica - studiu

O bautura probiotica pe zi poate ajuta la indepartarea alergiei, au afirmat marti cercetatorii englezi. Un studiu restrans a aratat ca o bacterie "benigna", probiotica, continuta in bautura zilnica poate schimba raspunsul imun al organismului la polen, o cauza frecventa de alergii, putand deasemenea echilibra anticorpii intr-un mod ce poate conferi vindecarea persoanelor alergice.

"Aceste informatii arata faptul ca suplimentele probiotice moduleaza raspunsul imun putand avea capacitatea de a atenua severitatea simptomelor", dupa cum au raportat Claudio Nicoletti si colegii sai de la Institutul de Cercetare a Alimentelor din Norwich, Anglia, in jurnalul Clinical and Experimental Allergy.

Probioticele contin microorganisme vii, asa numitele bacterii benefice care colonizeaza intestinul.Acestea se vand ca suplimente alimentare, dar se regasesc si natural, in multe alimente fermentate,inclusiv in iaurt sau anumite sucuri naturale de fructe.

Oamenii detin o cantitate de cateva pound-uri de bacterii in intestinul lor, acestea fiind fundamentale pentru digestie, functionarea sistemului imun, ele putand indeplini probabil si alte roluri benefice pentru organism. Ele pot, deasemenea, decompensa actiunea bacteriilor nocive care sunt cauza a diferite afectiuni.

"Tipul probiotic testat de noi a schimbat modul in care celulele imune ale organismului nostru raspund la polen", a adaugat Kamal Ivory, un cercetator care a participat la acest studiu.

In cadrul studiului, voluntarii cu antecedente personale patologice de alergii sezoniere, au baut zilnic lapte cu sau fara Lactobacilul casei - o bacterie amanuntit studiata pentru proprietatile sale benefice - pe o perioada mai lunga de 5 luni.

Cercetatorii au prelevat probe de sange inaintea inceperii sezonului cu polen,in timpul sau si la finalul sezonului.Concluziile au constat in aceea ca cei care au consumat bautura probiotica au avut niveluri mai scazute ale anticorpilor care duc la instalarea simptomelor alergice.

In acelasi timp, la acesti subiecti s-au inregistrat niveluri ridicate ale unui alt anticorp, numit Ig G care se presupune ca joaca un rol protector impotriva reactiilor alergice.

Aceste modificari pot reduce severitatea simptomelor, ceea ce, dupa cum au afirmat cercetatorii, se tenteaza sa se testeze pe viitor.Deasemenea au subliniat faptul ca aceste rezultate au venit in urma unui studiu restrans si ca este necesar mai mult lucru in acest sens.

Adaugata in: Jun 5, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2433

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »