Expunerea precoce la fumul de tigara creste riscul de infectii severe

Copiii expusi la fum de tigara de la o varsta frageda prezinta un risc crescut de a fi spitalizati pentru diferite infectii, comparativ cu cei care provin dintr-un mediu nepoluat cu fum, declara cercetatorii din Hong Kong.

Riscul de spitalizare a fost cel mai mare in randul copiilor de 6 luni sau mai mici, dar acest risc sporit persista pana la implinirea a 8 ani, au afirmat dr. M.K. Kwok de la Universitatea Hong Kong si colegii sai. Copiii nascuti prematur sau subponderali la nastere sunt vulnerabili in mod special.

Descoperirile sugereaza faptul ca fumatul pasiv poate fi daunator nu numai asupra tractului respirator al copilului ci si asupra sistemului sau imun, au afirmat Kwok si colaboratorii sai.

In Hong Kong a fost interzis fumatul in locuri publice din 2007, dar sugarii si copiii pot fi in continuare expusi la fum de tigara in propriile case, dupa cum noteaza cercetatorii in raportul din jurnalul Tobacco Control. In timp ce pericolul reprezentat de fumatul pasiv in ceea ce priveste bolile respiratorii ale copilului este inteles, mai putin cunoscute sunt efectele sale asupra riscului general de infectii.

Pentru a elucida acest aspect, cercetatorii au analizat un grup de 7402 copii nascuti in 1997, care au fost urmariti pana la varsta de 8 ani. La inceputul studiului, aproape 42% erau expusi la fum de tigara acasa.

Copiii care se aflau intr-o raza de 3 metri de o persoana fumatoare de tigari, in orice moment al primelor lor 18 luni de viata, au fost cu 14% mai probabil sa fie internati pentru o boala infectioasa de orice natura, pana la varsta de 8 ani, au concluzionat cercetatorii.

Cea mai pregnanta diferenta a fost inregistrata la sugari, la care 1 din 3 copii expusi la fum de tigara au fost diagnosticati cu o infectie pana sa implineasca 1 an.Asadar, expunerea in primele3 luni de viata, are efectul cel mai puternic.

Prematurii si nou-nascutii subponderali se pare ca sunt mai sensibili la efectul fumatului pasiv, pentru o perioada indelungata de timp; ei au fost de 2 ori mai susceptibili de a fi internati cu o infectie pana la varsta de 8 ani, in comparatie cu copiii care nu au fost expusi la fum de tigara.

"Ceea ce aduce nou acest studiu este dovada existentei unei rate crescute de vulnerabilitate la expunerea la fum de tigara in copilaria timpurie, care se extinde asupra tutror bolilor infectioase si nu doar a celor respiratorii si a infectiilor asociate acestora; si carepot avea un impact mai puternic si de mai lunga durata in dezvoltarea subgrupurilor vulnerabile, care sunt reprezentate de prematuri si nou-naascutii subponderali", au concluzionat cercetatorii.

Adaugata in: Jun 6, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 1444

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »