Testele urinare pot detecta tumorile prostatice agresive

Cercetatorii cred ca au gasit un compus produs de tumorile agresive prostatice si spera ca il pot utiliza pentru realizarea unui test care sa detecteze cele mai periculoase tumori, au afirmat luni.

Cancerul de prostata care este descoperit la 780.000 de barbati anual in intreaga lume si omoara 250.000, poate fi foarte lent in dezvoltare. Asadar, nu intotdeauna necesita un tratament imediat.

Dificultatea rezida in aceea de a identifica pacientii care necesita cea mai amanuntita monitorizare postoperator sau in urma radioterapiei utilizata pentru distrugerea tumorii.

Scott Tomlins si colegii sai de la Universitatea Michigan Health System au analizat 1.800 de tumori prostatice in incercarea de a identifica o "marca" unica a unui tip agresiv de cancer de prostata intalnit la aproximativ 10 procente din pacienti.

O gena numita SPINK1 era exagerat exprimata si supraactivata la circa 44 procente din cazurile de cancer prostatic studiate, au raportat ei in jurnalul "Cancer Cell". Descoperirile lor au sugerat ca acest tip de cancer este de 2 ori mai probabil sa apara dupa interventie chirurgicala la barbatii care prezinta un cancer prostatic relationat cu SPINK1. Tumorile reapar dupa operatie in 25 procente pana la 40 procente, au afirmat cercetatorii.

Datorita faptului ca gena poate fi detectata in urina, fara alte proceduri invazive, poate fi incercata dezvoltarea unui test complementar probelor de urina folosite in mod curent pentru a detecta unele tipuri de cancere prostatice, a afirmat Arul Chinnaiyan, care a supervizat cercetarea.

Testele includ un test sangvin pentru antigenul prostatic specific (PSA), o proteina produsa numai de celulele prostatice. Tumorile prostatice produc niveluri crescute de PSA, dar aceeasi situatie se intalneste si in cazul maririi unei prostate odata cu varsta, facand testul imprecis. Medicii mai utilizeaza si examinarea prin tuseu rectal pentru detectarea neregulilor.

O firma din San Diego, Gen-Probe Inc. are un test urinar de analiza a unei proteine numita PCA3, dar acesta nu este aprobat in Statele Unite. Universitatea din Michigan a introdus un patent pentru SPINK1 ca "biomarker" de cancer prostatic, sub licenta Gen-Probe.

Oamenii de stiinta au afirmat ca nu stiu exact mecanismul prin care SPINK1 este implicat in patogeneza cancerului si vor continua cercetarile.

Adaugata in: Jun 10, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 1978

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »