Cresterea in greutate nu reprezinta un risc suplimentar de prognostic negativ in diabetul zaharat tip 1 - studiu

A deveni supraponderal sau obez poate sa nu reprezinte un motiv de ingrijorare pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 1, cea mai frecventa forma acestei boli, au afirmat cercetatorii.

Subiectii care s-au ingrasat pe parcursul timpului au fost mai putin susceptibili sa moara comparativ cu celelalte persoane studiate, iar cei incadrati ca subponderali au prezentat cel mai ridicat risc letal, potrivit studiului.

Chiar si persoanele practic obeze diagnosticate cu diabet tip1 au inregistrat un risc mai scazut, a concluzionat echipa de la Universitatea din Pittsburgh.

"Cei care s-au ingrasat cel mai mare numar de kg in cursul timpului par sa inregistreze o rata mai scazuta a mortalitatii fata de cei care au depus un numar mai mic de kg sau chiar au slabit" , a declarat dr. Trevor Orchard intr-un interviu acordat telefonic.

Persoanele cu diabet sunt adesea subponderale, iar cei care se ingrasa pot avea o capacitate sporita de a-si controla boala, a mai spus Orchard.

Studiul, care a inclus 655 de pacienti diagnosticati de circa 20 ani cu tipul 1 de diabet, a fost prezentat la o intrunire a American Diabetes Association la San Francisco.

Diabetul, caracterizat prin niveluri crescute ale glucozei in sange, este de fapt reprezentat de 2 boli distincte.Castigarea in greutate poate fi foarte nefavorabila pentru persoanele cu tipul 2, cel care este determinat chiar de rata crescuta a obezitatii si a unui stil de viata sedentar.

Dar se pare ca in cazul tipului 1 de diabet situatia ar sta complet diferit, tip de diabet zaharat ce a fost numit in trecut diabet juvenil, au afirmat cercetatorii. Acest tip de diabet este o boala autoimuna, in care organismul distruge in mod eronat celulele pancreatice producatoare de insulina.

Insulina este cea care converteste zaharul sau glucoza in energie.In ambele tipuri de diabet, zaharul in exces la nivel sangvin afecteaza organe precum ochii, rinichii sau cordul.

Orchard a mai afirmat ca persoanele supraponderale sunt cele care controleaza cel mai bine nivelurile sangvine ale glucozei.

Cand cercetatorii au luat in calcul factori precum circumferinta abdominala - factor de risc care potenteaza mortalitatea-pacientii supraponderali au fost mai putin susceptibili sa moara comparativ cu cei normoponderali. "Ingrijorarea pe care o avem in legatura cu cresterea ratei obezitaii ar trebui privita cumva intr-un mod diferit in ceea ce priveste tipul 1 de diabet zaharat in populatia generala", a spus Orchard.

"Nu este o solutie sa mancam exagerat si sa ne ingrasam. Dar este un element care ne confera o relaxare".

Adaugata in: Jun 10, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 1556

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »