Variatii chimice pot ajuta la detectarea precoce a unui cancer de colon

Oamenii de stiinta englezi au afirmat marti ca au identificat niste modificari chimice subtile care permit celulelor anormale sa se multiplice la infinit, element ce ar putea ajuta in descoperirea precoce a cancerului de colon.

Cercetatorii au studiat modificarile de la nivelul a 18 gene afectate care joaca un rol cheie in etapele initiale ale cancerului de colon, identificand un model de modificari chimice intalnit la persoane diagnosticate cu polipi precancerosi susceptibili a se converti pe viitor in tumora.

"Aceasta descoperire ne poate ajuta pe viitor sa aflam care sunt persoanele care prezinta un risc ridicat de a dezvolta cancer de colon", a afirmat Ian Johnson, cercetator la Britain's Institute of Food Research, care a participat la acest studiu "Ar putea fi posibil sa aplicam acest principiu si pentru alte forme de cancer".

Cancerul de colon este unul dintre cele mai frecvente cancere, provocand decesul a 655.000 oameni in fiecare an la nivel mondial potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.Este conectat atat cu factori genetici cat si cu cei alimentari.

Cercetatorii au acordat o atentie sporita unui proces numit metilare, care pare responsabila de activarea si dezactivarea genica. Acest proces poate inregistra modificari si duce astfel la inactivarea unor gene insarcinate cu controlarea celulelor anormale-acele celule care produc tumorile-in sensul autodistrugerii acestora, a spus Johnson.

Schimbari minore in procesul de metilare pot ajuta in prevenirea faptului ca aceste gene cu modificari functionale vor permite celulelor cancerigene sa-si continue replicarea, au raportat Johnson si colaboratorii sai in British Journal of Cancer.

"Putem demonstra faptul ca anumite modificari tipice in metilare sunt relationate cu cancerul", a afirmat Johnson intr-un interviu telefonic.

Aceste procese sunt numite modificari epigenetice.In timp ce activitatea chimica afecteaza genele, diferentele nu se deceleaza in codul ADN in sine, ci in functionalitate, afectand modul in care o celula isi "citeste" propriile instructiuni genetice.

In studiul lor, echipa a comparat probe de tesut prelevate de la pacienti voluntari, cu cancer, de la persoane care prezentau leziuni precanceroase si de la indivizi sanatosi pentru a observa daca aceste modificari apar cu mult timp inaintea aparitiei tumorii.

Unele din aceste transformari par a surveni natural odata cu inaintarea in varsta dar cercetatorii au mai afirmat ca au analizat deasemenea posibilitatea ca dieta, obezitatea si exercitiul fizic pot accelera sau incetini acest proces chimic.

Adaugata in: Jun 11, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 1606

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »