Tulburarile de alimentatie ale adolescentilor sunt cauzate de anxietate

Simptomele tulburarilor de alimentatie sunt in majoritatea cazurilor temporare in randul adolescentilor, conform concluziilor raportate in urma unui studiu desfasurat in Finlanda. In orice caz, in randul tinerilor la care aceste tulburari sunt persistente sau recurente, anxietatea pare a fi factorul de substrat.

Tinerii care nu isi rezolva singuri aceste probleme par a asocia multe alte tulburari mentale si fizice, demonstreaza acest studiu."In orice caz, nu dorim sa se creada ca ceea ce am descoperit noi ar avea insemnatatea de 'sa asteptam si sa vedem ce se intampla' ca o solutie viabila de abordare a adolescentilor care raporteaza tulburari alimentare fara alte probleme asociate", a afirmat Lea Hautala de la Universitatea din Turko, impreuna cu colegii sai, ridicand un semnal de alarma in Journal of Advanced Nursing.

In culturile vestice, noteaza Hautala si colaboratorii sai, tulburarile alimentare sunt relativ des intalnite in randul adolescentilor.Simptomele acestor tulburari persista in medie 1 pana la 2 ani in cazul a 50 pana la 60 de procente din adolescenti, in timp ce 1 din 10 adolescenti care prezinta astfel de simptome va dezvolta o tulburare de alimentatie, boala ce va persista si la maturitate.

Oamenii de stiinta au cercetat 572 de baieti si fete cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani, timp de 1 an, pentru a incerca evidentierea anumitor factori care ar putea identifica indivizii susceptibili sa dezvolte pe viitor un asemenea tip de tulburare care sa dureze in timp. S-a realizat o contorizare la inceputul studiului si la 1 an dupa acest moment.

La prima vedere, 13 procente din participantii la studiu au raportat simptome de dezechilibre alimentare la prima sau cea de-a doua contorizare, in timp ce 5 procente au prezentat acest tip de simptome la ambele contorizari.In timp ce de 5 ori mai multe fete decat baieti au prezentat aceste simptome persistente, procentul de baieti care a prezentat o singura data in timp aceste simptome a fost mult mai mare, de doar 2 ori mai multe fete decat baieti.

Studentii carea au raportat aceasta simptomatologie cu ocazia ambelor contorizari se considera a fi mai susceptibili sa asocieze alte tulburari psihice sau fizice.

Anxietatea a fost singurul factor capabil sa prezica, independent, posibilitatea instalarii unor dezechilibre alimentare persistente in timp; indivizii cu simptome de tulburare de alimentatie si catalogati ca anxiosi la prima contorizare, de la inceputul studiului, au fost de 20 ori mai susceptibili sa prezinte aceleasi simptome si la un an dupa.

"Descoperirea noastra sugereaza ca un mod de alimentatie dezechilibrat nu apare independent, ci ca o urmare a unei stari preexistente de suferinta a organismului" au afirmat Hautala si echipa sa "Mai precis, in cazul adolescentilor cu tulburari psihice sau multiple acuze fizice, ar trebui urmarit un dezechilibru de ordin alimentar".

Toti adolescentii care prezinta simptome de tulburare de alimentatie, adauga cercetatorii, ar trebui urmariti chiar daca prezinta sau nu alte tulburari asociate, de ordin fizic sau psihic.

Adaugata in: Jun 13, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2204

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »