Anumite tumori cerebrale sunt responsive la radiochirurgie

Tratamentul localizat cu radiatii, cunoscut sub denumirea de radiochirurgie stereotactica, este lipsit de implicatii secundare majore si poate prelungi durata de viata a unor pacienti diagnosticati cu un tip de tumori cerebrale recurente care poarta denumirea de glioblastoame, s-a relatat intr-un raport recent.

Glioamele si glioblastoamele sunt tumori ale celulelor gliale, care au rol de sustinere a neuronilor encefalului si maduvei spinarii.

Radioterapia repetata asupra glioamelor recurente ramane controversata prin prisma riscului de a ataca si tesutul cercebral normal, dupa cum explica autorii raportului, dar unele studii au sugerat faptul ca radiochirurgia stereotactica este eficienta, in special pentru glioblastoame.

Aceasta se datoreaza faptului ca acesta tehnica concentreaza pe tumora numeroase linii de radiatii care provin din directii diferite , astfel ca tumora primeste o doza puternica de radiatii in timp ce tesutul cerebral normal este expus la o cantitate relativ scazuta de radiatii.

Dr. Doo-Sik Kong impreuna cu colegii sai de la Universitatea de Medicina Sungkyunkwan din Seul, Coreea de Sud, au studiat eficacitatea radiochirurgiei stereotactice pe un esantion de 114 pacienti cu glioame si glioblastoame recurente.

Media de viata in urma acestui tip de terapie a fost evaluata la 26 de luni pentru pacientii cu glioame si 13 luni pentru pacientii cu glioblastoame, dupa cum a declarat echipa de cercetare in jurnalul medical Cancer.

Dintr-o alta perspectiva, 64,1 procente din pacientii cu glioame si 58,4 procente din pacientii cu glioblastoame au mai supravietuit cel putin 1 an dupa aceasta terapie.

Coparativ cu rezultate obtinute in trecut, cecercetatorii afirma faptul ca aceasta metoda terapeutica prelungeste semnificativ rata de supravietuire in randul pacientilor cu glioblastoame recurente ceea ce nu se intampla si in cazul celor cu glioame.

Complicatiile radiochirurgiei stereotactice, precum greata, varsaturi si cefalee, pot fi, in mod normal, controlate cu medicatie steroida,au mai notat cercetatorii.In orice caz, la investigatii ulterioare, s-a aratat ca 22 din cei 114 subiecti (24,4 procente) au prezentat arii de tesut cerebral necrozat in urma efectului radio-nociv.
Cu toate acestea, Kong si colegii sai au concluzionat: "Radioterapia stereotactica este o metoda relativ sigura de tratament pentru pacientii cu glioblastoame recurente de dimensiuni reduse.".

Adaugata in: Jun 20, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2376

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »