S-a descoperit un medicament care poate imbunatati calitatea vietii alcoolicilor

Medicamentul numit topiramate poate ajuta nu numai in rezolvarea problemelor in ceea ce priveste consumul la persoanele alcoolice ci poate si imbunatati calitatea vietii acestora, dupa cum se noteaza intr-un studiu recent.

Topiramate (Topamax) - este un medicament utilizat in rezolvarea si profilaxia crizelor, care s-a demonstrat eficient in reducerea nevoilor de consum la alcoolici - posibil prin intermediul efectelor sale asupra unor mediatori chimici cerebrali care se presupune ca ar fi incriminati a interveni in instalarea dependentei fata de consumul de bauturi alcoolice.

Dar posibilitatea ca terapia cu acest medicament ar ajuta la instalarea bunastarii fizice si mentale la alcoolici, a ramas totusi nelucidata.

In studiul prezent, dr. Bankole A. Johnson de la Universitatea din Virginia, Charlottesville, impreuna cu colaboratorii sai, au incercat sa elucideze aceasta posibilitate prin analizarea a 371 persoane carora li s-a administrat intamplator fie o tableta de topiramate fie o tableta placebo, zilnic, timp de 14 saptamani.

Toti subiectii au participat saptamanal la un program creat pentru evaluarea aderentei pacientilor la tratament.

Echipa lui Johnson a descoperit ca, in comparatie cu subiectii placebo, aceia care au luat topiramate au inregistrat o crestere ponderala mai accentuata, imbunatatirea activitatii hepatice, a nivelului de colesterol si a presiunii sangvine- efecte care, dupa cum noteaza cercetatorii, ar reduce riscul pe termen lung al acestor subiecti de instalare a cirozei hepatice sau a afectiunilor cardiace.

Terapia cu Topiramate a mai fost corelata cu o scadere in rata manifestarilor obsesivo-compulsie relationate cu consumul de alcool si cu instalarea unei stari de bunastare psihica, alaturi de imbunatatirea calitatii vietii, dupa cum au raportat cercetatorii in Archives of Internal Medicine.

Aceste progrese in starea generala de bine, puncteaza cercetatorii, ar participa la prevenirea ulterioara de recadere in alcoolism.

Medicamentul a indus si reactii adverse la unii pacienti, de tipul: cel mai frecvent tremuraturi si stare de confuzie, alterarea simtului gustativ, pierderea apetitului si dificultati de concentrare.

Totusi, imbunatatirea starii generale fizice si psihice, este promitatoare, a concluzionat echipa lui Johnson.

"Descoperirile noastre", noteaza ei, "dovedesc faptul ca topiramate pare a reprezenta un tratament general eficient asupra dependentei de alcool pentru ca imbunatateste nu numai 'simptomatologia' de consum dar si consecintele sale psihosociale si psihice".

Adaugata in: Jun 23, 2008 | Sursa: Reuters Health | Vizite: 2479

Stiri medicale recente

Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012- Schimb de bune practici īn management medical si managementul performantei īn institutiile din sectorul medical
Cluj-Napoca, 9 iulie 2012 - Acumen Integrat anunta organizarea Conferintei Management Performant īn Institutiile Medicale din Romānia īn 2012. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, īn perioada 26-28 septembrie...

Citeste stirea completa »


A doua editie a Health & Beauty Expo - 25-27 noiembrie la Sala Palatului
Expozitie, conferinte, demonstratii sportive. Health & Beauty Expo este un concept international, care uneste sub acelasi acoperis doua concepte primordiale pentru fiinta umana: sanatatea si frumusetea. Health & Beauty Expo porneste de la ideea ca frumusetea...

Citeste stirea completa »


Peste 150 de embrioni hibrizi om-animal depozitati in secret in 3 laboratoare din Anglia
In urma cu 3 ani , Marea Britanie adopta, la cererea oamenilor de stiinta care credeau ca vor reusi crearea unei mari baze de celule stem, Human Fertilisation Embriology Act, lege care permite crearea unr hibrizi de tip om-animal. Unul dintre savantii implicati in proiect...

Citeste stirea completa »


Roche Romania deruleaza a sasea editie a campaniei "Scrisoare catre Mos Craciun"
In luna decembrie a fiecarui an, Roche Romania desfasoara campania de donatii "Scrisoare catre Mos Craciun". Proiectul, initiat in 2005 si aflat deja la a sasea editie, cuprinde anul acesta donatii catre 32 de sectii si centre de oncopediatrie si boli infectioase din...

Citeste stirea completa »


BIOGENIS, banca de celule stem, va invita la un eveniment foarte important in lumea medicala!
Biogenis anunta o noua utilizare cu succes a celulelor stem in tratamenul leucemiei! A cincea utilizare a unei probe de celule stem din cordonul ombilical in cadrul grupului din care face parte Biogenis (FAMICORD), este anuntata cu succes si in Bucuresti pe 17 Decembrie....

Citeste stirea completa »